Gulasz cielęcy po szwajcarsku na śmietance

Gulasz cielęcy po szwajcarsku czyli cienkie paski cielęciny smażone, a następnie duszone z pieczarkami w sosie z białego wina i śmietany.

Gulasz cielęcy po szwajcarsku, znany w zachodniej Europie pod nazwą Zurcher Geschnetzeltes jest ikoną kuchni kantonu Zurych. W tym regionie to danie dostaniesz w każdej restauracji, a i w całej Szwajcarii jest chętnie serwowane. Gulasz cielęcy po szwajcarsku to cieniutko pokrojona w paseczki cielęcina smażona i podlana białym winem. Najczęściej podaje się ją ze szwajcarskimi plackami ziemniaczanym nazywanymi tam ROSTI (zobacz przepis na rosti placki z sosem grzybowym).

Składniki

500 gramów cielęciny z udźca;
200 gramów białych pieczarek;
1 cebula;
mąka pszenna;
3 łyżki klarowanego masła;
kieliszek białego wytrawnego wina;
200 ml słodkiej śmietanki;
pół szklanki bulionu cielęcego lub wody;
natka pietruszki;
sól, biały i czarny pieprz;

Przepis na gulasz cielęcy po szwajcarsku

Mięso pokrój w cieniutkie paseczki, a następnie posól je. Posyp mięso także dość sporą ilością świeżo zmiażdżonego białego pieprzu, który wraz z białym winem idealnie współgra z cielęciną i nada daniu doskonałego smaku. Tuż przed smażeniem oprósz mięso mąką pszenną, wymieszaj i strzep nadmiar.

Na patelni rozgrzej masło klarowane i wrzuć mięso. Smaż je na mocnym ogniu niezbyt długo, tyle aby lekko się zrumieniło i zrobiło miękkie. Jeżeli mięsa jest dużo smaż je partiami, na patelni nie może być jednorazowo zbyt dużo mięsa, bo przestanie się smażyć, a zacznie dusić. Usmażone, miękkie mięso przełóż do naczynia żaroodpornego i wstaw je do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na czas przygotowania sosu.

Na tej samej patelni, na której smażyło się mięso rozpuść trochę masła klarowanego i wrzuć pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Gdy cebula się zeszkli wrzuć pokrojone w cienkie plasterki pieczarki. Posól je i smaż kilka minut mieszając od czasu do czasu. Gdy pieczarki się zrumienią wlej białe wino i podkręć gaz pod patelnią, aby szybko odparowało. Gdy tak się stanie dodaj sól oraz dość sporo świeżo zmiażdżonego białego pieprzu.

Gulasz cielęcy po szwajcarsku sposób podania

Wlej na patelnię bulion cielęcy lub wodę oraz śmietankę. Zamieszaj.Na koniec wrzuć na patelnię przechowywane w piekarniku usmażone wcześniej mięso. Gdy potrawa jest zbyt gęsta wlej jeszcze nieco bulionu, gdy za rzadka odparuj krótko na dużym ogniu. W razie konieczności dopraw jeszcze solą, czy białym pieprzem.

Zurcher geschnetzeltes podawaj z grubo tartym szwajcarskim plackiem ziemniaczanym rosti (zobacz przepis na placki ziemniaczane rosti) lub tak, jak ja z czarnym ryżem i tartą marchewką posypane szczypiorkiem.

Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *