Gulasz cielęcy z kurkami

Gulasz cielęcy z łopatki cielęcej duszonej z kurkami grzybami leśnymi, podany w sosie paprykowym doprawionym kwaśną śmietaną.

Gulasz cielęcy z kurkami to danie uwielbiane przez wiele osób. Niestety grzybów z roku na rok jak na lekarstwo i nie zanosi się, że się to zmieni. Gdy jednak sezon na nie w pełni koniecznie trzeba się w nie zaopatrzyć, bo to jedne z najsmaczniejszych grzybów. A skoro kurki to pierwsze skojarzenie gulasz cielęcy z ich dodatkiem. Doprawiam go zawsze papryką, a na koniec podbijam śmietaną. Taki gulasz podaję najchętniej z domowymi, chrupiącymi plackami ziemniaczanymi.

Składniki

500 gramów karczku lub łopatki cielęcej;
300 gramów świeżych kurek;
1 łyżka słodkiej, mielonej papryki;
1 cebula;
masło klarowane;
1 łyżka mąki pszennej;
1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany;
sól, pieprz;

Przepis na gulasz cielęcy kurkami

Głównymi bohaterami tego pysznego dania są: 500 gramów karczku lub łopatki cielęcej oraz 300 gramów świeżych kurek. Do gulaszu dodam oczywiście słodkiej, mielonej papryki, bo ją uwielbiam.

Mięso pokrój w niedużą kostkę, posól je i dobrze popieprz. Na patelni rozgrzej nieco oliwy i wrzuć pokrojoną cielęcinę. Smaż mięso na dość mocnym ogniu kilka minut, aby lekko się zrumieniło. Zdejmij patelnię z ognia, wsyp płaską łyżkę słodkiej, mielonej papryki i wymieszaj wszystko, aby mięso oblepiło się powstałą masą. Następnie wlej na patelnię szklankę wrzącej wody i wymieszaj całość, aż powstanie gęsty sos z mięsem. Zawartość patelni przelej do garnka, uzupełnij wrzątkiem tak, aby lekko przykryć mięso. Przykryj garnek pokrywką i duś mięso około 30 minut.

Podczas gdy mięso się dusi przygotuj grzyby. Oczyść je dokładnie i pokrój na duże kawałki. Jeśli masz małe kurki najlepszym wyjściem będzie pozostawienie ich w całości. Niech grzyby wyglądają zawsze, jak grzyby, doda to daniu lepszego wyglądu i smaku. Ponadto obierz i pokrój w drobną kostkę jedną cebulę.

Na patelni rozgrzej odrobinę masła klarowanego i wrzuć cebulę. Zeszklij ją, a następnie dodaj kurki i duś wszystko około 5 minut. Gdy mięso jest już prawie miękkie dodaj do niego kurki z patelni. Jeżeli potrzeba dolej odrobinę wody, a następnie dodaj soli i pieprzu. Duś wszystko pod przykryciem jeszcze 10 minut. Na koniec w szklance w odrobinie zimnej wody rozpuść płaską łyżkę mąki. Następnie wmieszaj w to łyżkę kwaśnej, 18% śmietany. Dodaj chochelkę sosu z garnka, wymieszaj i przelej zawartość szklanki do garnka. Gotuj gulasz jeszcze 2 minuty.

Gulasz cielęcy z kurkami sposób podania

Gulasz cielęcy z kurkami wspaniale komponuje się z makaronem penne. Najlepiej jednak smakuje podany z domowymi plackami (zobacz <<przepis na placki ziemniaczane grubo tarte>>) posypany posiekanym szczypiorkiem i okraszony kleksem kwaśnej śmietany.


Poznaj <<przepis na gulasz cygański z kurczaka>>. Jest przepysznie.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *