Gulasz cielęcy z warzywami i cebulkami perłowymi

Gulasz cielęcy przygotowany z mięsa pokrojonego w kostkę duszony z wieloma warzywami.

Gulasz cielęcy z warzywami mojego autorstwa jest daniem bardzo tradycyjnym, łatwym i być może mało oryginalnym. Zapewniam jednak, że jego smak na długo pozostaje na podniebieniu. Oczywiście dobór składników uzależniony jest od pory roku, a właściwie od Twojego upodobania. Szczególnie zwróć uwagę jednak na małe, pyszne cebulki, które dodają fantastycznego smaku daniu. Myślę, że od tego czasu będą w Twojej kuchni częstszym gościem.

Składniki

400 gramów cielęciny;
1 czerwona papryka;
4-6 sztuk cebulek perłowych;
200 gramów małych, brązowych pieczarek;
natka pietruszki;
1-2 ząbki czosnku;
1 zielona papryczka chilli;
1 liść laurowy;
kilka płatków suszonego czosnku;
suszone chilli;
kawałek kory cynamonu;
kilka ziaren ziela angielskiego;
mąka pszenna;
gęsta kwaśna śmietana;
sól, pieprz;

Przepis na gulasz cielęcy z warzywami

Mięso pokrój w sporą kostkę, a następnie posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Obsmaż krótko na patelni na dużym ogniu i przełóż do garnka. Wlej 1-2 szklanki gorącej wody. Na nieoczyszczoną po smażeniu mięsa patelnię wrzuć obrane cebulki perłowe. Smaż je na dużym ogniu krotko, aby nieco się zrumieniły. Przełóż do garnka. Teraz na patelnię wrzuć pieczarki i szybko je obsmaż na mocnym ogniu. Obsmażone przełóż do garnka.

Gulasz cielęcy z warzywami przypraw solą, pieprzem. Dodaj również liść laurowy, kilka płatków suszonego czosnku, suszone chilli, kawałek kory cynamonu i kilka ziaren ziela angielskiego. Duś gulasz na wolnym ogniu 30-40 minut, aż mięso zmięknie. Gdy mięso jest miękkie posiekaj drobno czosnek i wrzuć do garnka.Wrzuć również do garnka pokrojoną czerwoną paprykę.

Gulasz cielęcy z warzywami sposób podania

W szklance rozpuść w odrobinie zimnej wody 1 łyżkę mąki pszennej. Dodaj 1 łyżkę kwaśnej, gęstej śmietany. Zamieszaj, zahartuj, wlej do gulaszu. Na koniec wrzuć do garnka natkę pietruszki, w razie konieczności dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Podawaj z Twoim ulubionym dodatkiem, np. z makaronem, ziemniakami lub tak, jak ja z ryżem basmati.


A może wypróbujesz przepis na gulasz wegański lub gulasz z wieprzowiny klasyczny węgierski.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *