Gulasz cygański to świetne danie, które idealnie nadaje się jako dodatek do placków ziemniaczanych. Przydomek „cygański” oznacza dodatek ogórków kiszonych, papryki i innych warzyw. Nie wiem dlaczego tak jest i nie bardzo mnie to interesuje. Bardziej zainteresowany jestem smakiem tego gulaszu, a ten jest naprawdę super. Nieco kontrowersyjnym wydawać się może zmiksowanie wszystkich warzyw, zamiast kroić je na kawałki. Cóż, kwestia preferencji choć zdaję sobie sprawę, że nie każdy polubi taką wersję tego gulaszu. Bez wątpienia gulasz cygański smakuje naprawdę dobrze.
Składniki
250 gramów piersi z kurczaka;
150 gramów groszku cukrowego;
100 gramów papryki czerwonej;
3 ogórki kiszone;
1 cebula;
gęsta, kwaśna śmietana;
mąka pszenna;
słodka mielona papryka;
słodka mielona, wędzona papryka;
wędzona słonina;
gęsi lub wieprzowy smalec;
natka pietruszki;
sól, pieprz;
Przepis na gulasz cygański z kurczaka
Kurczaka pokrój w kostkę lub paski według uznania. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, podobnie słoninę. Groszek cukrowy, paprykę i ogórki wrzuć do miski malaksera. Mięso dopraw solą, pieprzem i papryką mieloną.
Na średnio rozgrzaną patelnię wrzuć słoninę oraz 1 łyżkę smalcu, najlepiej gęsiego, domowego. Jeśli nie masz gęsiego użyj wieprzowego, albo po prostu oliwy. Gdy słonina się wytopi wrzuć cebulę i smaż ją krótko. Następnie wrzuć mięso i smaż je 3 minuty na nieco mocniejszym ogniu. Gdy mięso lekko się zrumieni zdejmij patelnię z gazu i wsyp słodką paprykę. Dokładnie wymieszaj składniki, aby papryka połączyła się z tłuszczem, a następnie z mięsem.
Wtedy wstaw patelnię z powrotem na gaz. Wlej na patelnię szklankę gorącej wody i zamieszaj wszystko, aż powstanie jednolita masa. Przełóż zawartość patelni do garnka. Dolej do gulaszu nieco gorącej wody, aby uzyskać pożądaną gęstość. Nie za dużo, bo stracisz cały smak gulaszu.
Dodajemy warzywa do gulaszu
Warzywa do gulaszu. Możesz tradycyjnie pokroić je w kostkę lub dowolne kawałki, ale możesz również je zmiksować. Tym razem ja wybrałem tę ostatnią opcję. Zmiksowane warzywa wrzuć do garnka z gulaszem. Dopraw gulasz cygański mieloną papryką i solą według uznania. Odrobina ostrej mielonej papryki z pewnością również nie zaszkodzi.
Gulasz cygański z kurczaka sposób podania
W szklance rozpuść w niewielkiej ilości wody 1 łyżeczkę mąki pszennej, a następne wlej do niej 1 lub 2 łyżki kwaśnej śmietany. Dokładnie wymieszaj. Zahartuj śmietanę odrobiną sosu z gulaszu, wymieszaj i wlej ją do gulaszu. Gdy gulasz cygański się zagotuje wyłącz gaz pod garnkiem i wrzuć dużą garść posiekanej natki pietruszki.
Znakomicie smakuje z większością kasz, makaronów, a nawet z pajdą chleba. Najlepiej smakuje jednak z plackami ziemniaczanymi.
Zobacz jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane grubo tarte albo sprawdź, jak smakuje kurczak duszony w cebuli.