Gulasz drobiowy z pieczarkami i fasolką

Gulasz drobiowy przygotowany jest z mięsa kurczaka pokrojonego na małe kawałki, oryginalnie przyprawionego, a następnie duszonego z pieczarkami i fasolką szparagową.

Gulasz drobiowy z brązowymi pieczarkami i zieloną fasolką szparagową to danie specjalnie. Choć składniki są tradycyjne to dzięki zastosowaniu znakomitej mieszanki przypraw całe danie nabiera unikatowego smaku. Kolendra, czosnek i chilli nadają nie tylko mięsu, ale przede wszystkim sosowi niezwykłego aromatu. Ten gulasz drobiowy nie zasmakuje zatem tym, którzy jako przypraw używają jedynie soli i czasem pieprzu. Pozostali jednak powinni być zachwyceni. Zachęcam.

Składniki

500 gramów mięsa z udek kurczaka bez skóry;
300 gramów zielonej fasolki szparagowej;
250 gramów brązowych pieczarek;
1 duża cebula;
dymka;
mieszanka przypraw suchych: kolendra, czosnek, tymianek, rozmaryn, chilli;
mielona kurkuma;
150 ml słodkiej śmietanki;
sól, pieprz;

Przepis na gulasz drobiowy

Mięso pokrój w większą kostkę, pieczarki na kawałki, natomiast cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Mieszanka przypraw zadecyduje o smaku tego dania. Wiem, że nie masz takiej mieszanki gotowej, ale bez problemu skomponujesz ją we własnym zakresie. Szczegóły znajdziesz powyżej. Suszony czosnek możesz zastąpić oczywiście świeżym.

Mięso posól, posyp świeżo zmielonym pieprzem oraz sporą ilością mieszanki przypraw. Jeśli wolisz to przyprawy możesz wcześniej uprażyć na patelni, a po przestudzeniu zetrzeć w moździerzu. Dodaj również 2 łyżeczki mielonej kurkumy. Dokładnie wetrzyj przyprawy w mięso i odłóż je na bok.

Fasolkę szparagową umyj, odkrój końcówki i pokrój na małe kawałki. Posiekaj nieco dymki. Na patelni rozgrzej nieco oliwy, a następnie wrzuć pieczarki. Lekko je posól i smaż chwilę, aby się zrumieniły. Wrzuć na patelnię fasolkę szparagową i posiekaną dymkę. Następnie dodaj nieco mieszanki przypraw i smaż kolejne 2-4 minuty. Przesmażone warzywa przełóż do garnka, w którym będziesz przygotowywać gulasz drobiowy.

Gulasz drobiowy doprawiamy

Na patelnię wrzuć mięso, posyp je odrobiną mielonej kurkumy i smaż chwilę. Wrzuć cebulę i zeszklij ją. Wlej na patelnię z mięsem szklankę gorącej wody i wymieszaj całość. Przełóż przesmażone mięso do garnka z warzywami. Dodaj jeszcze nieco kurkumy, soli i pieprzu, jeśli trzeba. Przykryj garnek pokrywką i duś gulasz drobiowy na wolnym ogniu 20 minut.

Gdy danie jest gotowe wlej słodką śmietankę. Doprowadź do wrzenia i gotuj jeszcze 2-4 minuty, aby sos nieco zgęstniał. Gotowy gulasz drobiowy powinien fantastycznie smakować i mieć piękny żółto-zielony kolor. Serwuj z makaronem, ziemniakami, albo np. z kaszą gryczaną.


Poznaj łatwy <<przepis na prostą zupę jarzynową>>. Mała rzecz, a cieszy.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *