Gulasz w sosie grzybowym to solidne danie na chłodne zimowe dni. Tym razem gulasz przygotowałem z łopatki wieprzowej i dodałem do niego grzyby. Wybrałem grzyby suszone w postaci podgrzybków oraz grzyby świeże w postaci brązowych pieczarek. Sos wyszedł intensywnie grzybowy, w sam raz dla koneserów grzybów. Danie jest łatwe i szybkie w przygotowaniu, a w razie potrzeby można je przygotować dzień wcześniej.
Składniki
500 gramów łopatki wieprzowej
2-4 domowej roboty kostki grzybowe lub wywar z suszonych grzybów
3-4 pieczarki brązowe
1 duża cebula
kwaśna śmietana
sól, pieprz
Przepis na gulasz w sosie grzybowym
Jesienią z nóżek grzybów suszonych (podgrzybki) zrobiłem wywar, który następnie zamroziłem w postaci kostek grzybowych (zobacz przepis na domowe kostki grzybowe). Jeśli takimi nie dysponujesz tradycyjnie namocz w gorącej wodzie kilka grzybów suszonych tuż przed rozpoczęciem przygotowania gulaszu.
Mięso pokrojone w dość grubą kostkę posól, a następnie posyp świeżo zmielonym pieprzem. Na patelni rozgrzej nieco oliwy, i wrzuć mięso. Smaż je na mocnym ogniu kilka minut, aby zarumieniło się ładnie ze wszystkich stron. Przesmażone mięso przełóż do rondelka, a następnie wlej tam szklankę gorącej wody. Od razu dodaj do mięsa kilka kostek grzybowych lub namoczone w gorącej wodzie suszone grzybny. Całość nieco posól, przykryj garnek pokrywką i duś na małym ogniu 45 minut.
Podczas gdy mięso się dusi pokrój pieczarki na małe kawałki, a cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej nieco oliwy dodając łyżeczkę masła. Następnie wrzuć cebulę i smaż ją chwilę na średnim ogniu, aż się zeszkli. Na zeszkloną cebulę wrzuć pieczarki. Posól je, posyp świeżo zmielonym pieprzem i smaż kilka minut, aby ładnie zbrązowiały.
Po upływie 45 minut duszenia wrzuć do mięsa przesmażone pieczarki i dolej odrobinę gorącej wody, jeśli to konieczne. Mięso i grzyby nie mogą pływać w sosie, więc nie przesadź z dolewką. Teraz duś całość pod przykryciem na wolnym ogniu jeszcze około 30 minut do całkowitej miękkości mięsa.
Gulasz w sosie grzybowym propozycja podania
Dopraw gulasz w sosie grzybowym solą i pieprzem według uznania. Następnie do szklanki wsyp płaską łyżeczkę mąki pszennej i wymieszaj ją z minimalną ilością zimnej wody. Teraz wlej do szklanki łyżkę kwaśnej śmietany, wymieszaj wszystko i zahartuj chochelką sosu z garnka. Tak zahartowaną śmietanę wlej do gulaszu. Zamieszaj delikatnie i zagotuj. Gulasz w sosie grzybowym jest gotowy. Podawaj np. z kaszą jęczmienną oraz kiszonkami. Super jedzenie!
Poznaj doskonały przepis na zupa grzybowa z suszonych grzybów. Zachwyć się przepisem i poznaj jak smakuje gulasz włoski w pomidorach duszony i podany na polencie.