Gulasz warzywny z kiełbasą i oregano do smaku

gulasz warzywny z kiełbasą

Gulasz warzywny z kiełbasą, na który przepis przedstawiam poniżej to klasyczne danie jednogarnkowe z tzw. resztek. Zapewne u wielu z Was zalegają od czasu do czasu pozostałości zarówno warzyw, jak i mięsiwa i kiełbas. Podobnie jest i u mnie. Tym razem do dyspozycji miałem kiełbasę i warzywa, które nie „załapały się” na grilla. Cóż innego mogłem z takiego zestawu zrobić, jak oczywiście gulasz w stylu kreteńskim. Gulasz warzywny z kiełbasą prosty i szybki w wykonaniu, a przede wszystkim pełen smaku.

Składniki

2 laski kiełbasy śląskiej (około 250 gramów);
3 duże pomidory;
2-3 ziemniaki;
1 por;
3 duże białe (lub zwykłe) cebule;
1 papryka ostra;
mała bulwa fenkuła;
pęczek koperku;
pęczek natki pietruszki;
suszone oregano;
pół szklanki oliwy;
sól;

Przepis na gulasz warzywny z kiełbasą

Kiełbasę pokrój w półplasterki. Cebule obierz, a następnie pokrój w ćwiartki lub ósemki. Nie żałuj cebuli, powinno jej być tyle, ile napisałem w przepisie. Nada ona pysznej słodyczy daniu. Koper włoski pokrój w drobną kostkę, a ostrą paprykę w duże kawałki. Następnie zetrzyj pomidory na tarce, a skórki wyrzuć. Na koniec pokrój w duże kawałki pora. Ziemniaki obierz i pokrój w ósemki.

Do garnka wlej pół szklanki oliwy. Rozgrzej ją do średniej temperatury, a następnie wrzuć kiełbasę. Smaż 2-3 minuty mieszając od czasu do czasu. Wrzuć do garnka pokrojonego pora, fenkuł, cebulę, a także ziemniaki. Smaż wszystko 3-4 minuty. Następnie wlej około 100 ml gorącej wody, przykryj garnek i duś wszystko 5 minut.

Gulasz warzywny sposób podania

Podczas gdy gulasz się dusi starte pomidory posól i posyp sporą ilością suszonego oregano. Włóż do nich pokrojoną ostrą paprykę, a następnie wlej do pomidorów 1-2 łyżki oliwy extra vergine. Przyprawione pomidory przelej do garnka z warzywami i kiełbasą, a następnie przykryj garnek pokrywką i duś wszystko 5-10 minut. Umyj natkę pietruszki i koperek. Posiekaj drobno. Wyłącz gaz pod garnkiem. i na koniec dodaj posiekane świeże zioła, zamieszaj. Podawaj w temperaturze pokojowej z kromką wiejskiego chleba.


Spróbuj również przepis na gulasz wegański.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *