Gulasz wołowy po toskańsku peposo

Gulasz wołowy na zdjęciu znany we włoskiej Toskanii pod nazwą peposo. Zwany jest również często „śniadaniem myśliwego”. Jest bardzo aromatyczny i sycący.

Gulasz wołowy na który zapraszam poniżej znany we włoskiej Toskanii pod nazwą peposo. Zwany jest również często „śniadaniem myśliwego”. Jest bardzo aromatyczny i sycący. Podstawą jego smaku jest długie pieczenie mięsa w dość niskiej temperaturze oraz towarzystwo toskańskich skarbów w postaci wina chianti i przypraw. Najlepszym mięsem do przyrządzenia tego gulaszu jest pręga wołowa, albo gicz cielęca. Oczywiście jeżeli wybierzecie tę drugą pieczenie musi być krótsze, aniżeli w przypadku pręgi. Gulasz wołowy po toskańsku najlepiej podawać z polentą, na kromce wiejskiego chleba lub z ziemniakami.

Składniki

2 kg pręgi wołowej;
1 spora kość (tutaj z giczy cielęcej);
2-3 gałązki świeżego rozmarynu;
20-30 ząbków czosnku (w zależności od wielkości);
2-3 łyżki mielonego, czarnego pieprzu;
2 liście laurowe;
1 butelka wytrawnego, czerwonego wina (najlepiej chianti);
sól, pieprz;

Przepis na gulasz wołowy z Włoch peposo

Mięso pokrój w duże kawałki. Po upieczeniu będzie się ono wręcz rozpadać, dlatego kawałki surowego mięsa nie mogą być małe. Ząbki czosnku obierz, ale pozostaw w całości, same rozpadną się podczas długiego pieczenia.

Na dnie naczynia żaroodpornego ułóż warstwę mięsa i ułóż pomiędzy nimi kość oraz ząbki czosnku, listki rozmarynu, a także liście laurowe. Całość posól i popieprz jedną kopiatą łyżką mielonego pieprzu. Następnie ułóż drugą warstwę mięsa, postępując jak powyżej. Podane ilości pieprzu i czosnku są absolutnie właściwe! Ułożone warstwy zalej butelką wina tak, aby przykryło mięso. Przykryj naczynie pokrywą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Po dwóch godzinach mięso powinno być już ładnie przyrumienione. Sprawdź ilość płynu i obróć delikatnie mięso w naczyniu.



Gulasz wołowy peposo sposób podania

Długość pieczenia mięsa zależy od Twoich preferencji. Moje piekło się w sumie 5 godzin, aby rozpadać się pod lekkim naciskiem widelca. Jeżeli wolisz zachować mięso w kawałkach piecz je o godzinę krócej. Na koniec dopraw sos, jeżeli to konieczne. Gdy sos jest za rzadki możesz wsypać doń łyżeczkę mąki pszennej na 10 minut przed końcem pieczenia mięsa. Podawaj na przykład z puree ziemniaczanym i duszoną białą fasolką (biała fasolka z boczkiem i szpinakiem) lub na kromce świeżego, wiejskiego chleba.


Zajrzyj na przepis na gulasz wegański.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *