Gyros drobiowy grecka klasyka street food

gyros drobiowy grecka klasyka street food to mięso pieczone na ruszcie i podawane w bułce pita z dodatkiem frytek i sosu tzatziki

Gyros drobiowy to jedno z najpopularniejszych dań typu fast food w Grecji. Bez wątpienia w tym przypadku określenie „fast food” wcale nie oznacza czegoś niezdrowego i byle jakiego, przeciwnie. W moim przepisie wieprzowinę zastępuję mięsem z udek z kurczaka, co nie jest niczym nagannym, albowiem gyros drobiowy jest tylko nieco mniej popularny w Grecji od wersji z wieprzowiną. W Grecji gyrosa na wynos podaje się w picie w towarzystwie frytek. Pita musi być oryginalna, grecka. Drożdżowa, elastyczna, pyszna pita. Nie przecina się jej i nie wkłada składników do środka, lecz zwija jak tortillę.

Składniki

500 gramów udek kurczaka;
4 pity greckie;
sos tzatziki lub jogurt grecki;
2-3 pomidory;
1 duża biała lub czerwona cebula;
natka pietruszki;
suszone oregano;
ziele angielskie;
sól, pieprz;

Przepis na gyros drobiowy

Zadbaj, by kupić oryginalną pitę grecką. Żadna inna nie wchodzi w grę. W chwili obecnej w dużych miastach nie jest to już wielkim problemem, są sklepy greckie, w których kupić można mrożone pity greckie. Jeżeli mieszkasz w małej miejscowości albo na wsi to po prostu przywieź z miasta pity greckie, gdy będziesz tam podczas jakiejś wizyty. Wszystko da się zorganizować, kwestia chęci.

Porada-> Jeżeli nie możesz kupić pity greckiej lub po prostu nie lubisz jadać posiłków w takiej formie możesz gyros grecki podać na talerzu.

Udziki z kurczaka to po prostu udka pozbawione pałek (podudzi). Na początek usuń z nich skórę, nie będzie potrzebna. Każdy z udzików pozbaw kości i nadmiaru tłuszczu. Nie wykrawaj jednak całego tłuszczu, pozostaw część, aby mięso było smaczniejsze. Wykrojone kości z powodzeniem posłużą Ci do zrobienia fajnego wywaru drobiowego. Mięso z każdego udzika staraj się tak uformować, aby każdy kawałek miał zbliżona grubość. W tym calu grubsze miejsca nacinaj delikatnie nożem w miejscu łączenia się mięśni i rozkładaj mięso na szerokość.

Mięso przygotowane, trzeba przygotować zatem przyprawę. Swojego kurczaka przyprawię suszonym oregano i świeżo zmiażdżonym zielem angielskim. Ta ostatnia przyprawa ma bardzo intensywny smak i aromat, jeśli za nią nie przepadasz użyj innej przyprawy. Mięso na gyros grecki przyprawiane jest delikatnie, aby to właśnie smak mięsa dominował w gyrosie, a nie jakaś konkretna przyprawa. Użyj swojej ulubionej, albo zastosuj się do moich porad.

Porada-> Mielone ziele angielskie to znakomita przyprawa nie tylko do gyrosa. Warto sięgać po nią częściej.

Mięso z kurczaka posól, posyp świeżo zmielonym pieprzem, a także posyp suszonym oregano. Ziele angielskie zmiażdż w moździerzu i dość obficie posyp nim mięso. Jeśli masz na to czas przyprawione mięso włóż do miski, przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na godzinę.

Podczas gdy mięso wchłania przyprawy obierz cebulę, pokrój ją w piórka i dodaj do niej nieco listków natki pietruszki. Pomidory pokrój w cienkie paseczki wyrzucając pestki. Konieczny będzie również sos tzatziki (<<przepis na sos tzatziki>>) lub po prostu jogurt grecki.

Mięso smaż z obu stron na mocnym ogniu na patelni z rozgrzaną oliwą. Nie przesmaż mięsa, aby nie stało się suche. W zależności od grubości Twoich udzików wystarczą 2-4 minuty smażenia z obu stron łącznie. Przesmażone mięso odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych. Wciąż gorące mięso pokrój w cienkie paski. Już wiesz, że Twój gyros drobiowy będzie smakował bosko.

Porada-> Mięso winno być chrupiące z zewnątrz, ale pozostać soczyste w środku.

Na osobnej patelni podgrzej pitę grecką (bez dodatku tłuszczu). Pita musi być gorąca, aby nie rwała się i nie pękała podczas jej zawijania.

Podczas gdy pita się podgrzewa na inną patelnię wrzuć pokrojone w paski, a przed chwilą podsmażone mięso z kurczaka. Pamiętaj, że mięso nie jest jeszcze na 100% usmażone, w tym momencie ma się krótko dosmażyć i stać nieco chrupiące. Smaż  2 minuty na średnim ogniu aby nie wyschło. Dzięki takiemu zabiegowi uzyskasz efekt smaku i chrupkości mięsa, jak w prawdziwym gyrosie przygotowanym na grillu.

Podgrzaną pitę połóż na arkuszu papieru do żywności. Nałóż na pitę mnóstwo mięsa, a konkretnie możesz nim pokryć 3⁄4 powierzchni pity. Gyros drobiowy tak właśnie ma smakować. Mięsem. Na mięso nałóż 2 duże łyżki sosu tzatziki lub jogurtu greckiego. Zwykle do gyrosa dodaje się tzatzików, ale np. na Krecie tylko i wyłącznie jogurtu greckiego. Na koniec na mięso z sosem nałóż nieco cebuli z natką pietruszki i trochę pomidora. W oryginale w tym momencie dodaje się również garść frytek, dla mnie zbędne, ale jeżeli lubisz Twój wybór. Twój gyros drobiowy jest już prawie gotowy.

Gyros drobiowy sposób podania

Połóż pitę ze składnikami na lewej dłoni, a prawą szybkim ruchem zawiń arkusz papieru od lewej strony do prawego dołu, aby papier owinął całą pitę. Zawinięcie pity nie ma polegać na ściśnięciu jej ze składnikami, a jedynie owinięciu, aby składniki nie wypadły. To prawdziwa uczta. Pyszna, unikatowa pita grecka, soczyste mięso w ilości XXL i dodatki, które dodają smaku całości. Naprawdę warto.

Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *