Halibut pieczony z fasolką oliwkami i kaparami

Halibut filet pieczony podany na dipie z awokado z dodatkiem krótko smażonych warzyw.

Halibut pieczony z fasolką z warzywami jest daniem niezwykle kolorowym, ale przede wszystkim smacznym. O ile halibuta, rybę wyjątkowo delikatną, ale i bardzo tłustą traktować niczym specjalnie nie należy, aby nie zabić jej smaku, o tyle w dodatkach do niej można sobie pofolgować. Do tradycyjnie przyrządzonego w piekarniku halibuta podaję w tym przepisie bajecznie kolorową sałatkę z mnóstwa warzyw i fasolki flażoletki. No i jeszcze niezwykła gratka, czyli dip do ryby zrobiony z awokado. Jest naprawdę pysznie.

Składniki

filet z halibuta (bez skóry) o wadze 350 gramów;
1 awokado;
1-2 limonki;
kilka czarnych oliwek;
2 łyżki kaparów;
po małym kawałku czerwonej, zielonej, żółtej i pomarańczowej papryki;
1 czerwona papryczka chilli;
mała puszka drobnej fasolki;
kawałek kopru włoskiego z natką;
1 czerwona cebula;
dymka;
sól, pieprz;

Halibut pieczony przepis

Wszystkie papryki pokrój w drobną kostkę, natomiast oliwki w krążki. Kapary pozostaw w całości. Czerwoną cebulę obierz i pokrój byle jak, jednak na niezbyt drobne kawałki. Do sałatki dodać trzeba również trochę dymki, nie za wiele, aby sałatka nie została zdominowana przez jej ostry smak i zapach.

Fenkuł, czyli koper włoski to wciąż niedoceniane w naszej kuchni warzywo. Ma wspaniały, anyżkowy smak. Pokrój go w drobną kostkę, a natkę zachowaj. Wszystkie warzywa umieść w misce, wymieszaj i odstaw na bok.

Awokado przekrój wzdłuż na połowę i usuń pestkę. Wyjmij miąższ ze skórki i włóż go do miski. Lekko je posól, popieprz i skrop sokiem z limonki. Zmiksuj awokado blenderem, a następnie włóż do środka pestkę (aby awokado nie ściemniało) i odstaw dip na bok. Odcedź fasolkę, przepłucz pod bieżącą wodą i pozostaw do odcieknięcia.

Rybę posól, posyp nieco świeżo zmielonym pieprzem, skrop sokiem z limonki, a także odrobiną oliwy. Wstaw na papierze do pieczenia do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piecz rybę 10 minut. To czas, w którym akurat zdążysz zrobić sałatkę.

Porada-> optymalny czas pieczenia fileta z halibuta to 10 minut

Na patelni rozgrzej do średniej temperatury oliwę i wrzuć warzywa. Smaż krótko na dość mocnym ogniu (około 2 minut). Dopraw warzywa według uznania i wrzuć kapary oraz oliwki. Smaż kolejne 2 minuty. Następnie wrzuć fasolkę, zmniejsz ogień pod patelnią, fasolka musi się jedynie zagrzać. Warzywa powinno nadal być jędrne, przenigdy zbyt miękkie. Dopraw sałatkę sokiem z cytryny, halibut pieczony z fasolką jest już właściwie gotowy.

Halibut pieczony sposób pieczenia

Wyjmij rybę z piekarnika, powinna być upieczona, ale nadal w środku wilgotna, nie przesuszona. Jeżeli taka struktura ryby Ci nie odpowiada włóż ją ponownie do piekarnika na dodatkowe góra 2-3 minuty. Gdy ryba jest upieczona tak, jak lubisz podziel ją na żądaną ilość kawałków.

To bardzo eleganckie danie. Nie zapomnij ozdobić dania natką fenkuła i nałożyć na talerzu pod rybę dip z awokado. Znakomicie będzie smakował z halibutem.


Spróbuj również <<przepis na doradę duszoną po marokańsku>>.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *