Harira marokańska zupa z mięsem

Sycąca pełna aromatów zupa z dodatkiem jagnięciny i roślin strączkowych obfita również w inne warzywa.

HARIRA ZUPA MAROKAŃSKA

SKŁADNIKI

400 gramów jagnięciny (gulaszowe);
1 kilogram dojrzałych pomidorów lub 500 ml przecieru pomidorowego;
1-2 łodygi selera naciowego z dużą ilością natki selera;
pęczek świeżej kolendry;
1 pęczek natki pietruszki;
2 duże cebule;
200 gramów suchej ciecierzycy;
150 gramów czerwonej ciecierzycy;
2 garści brązowej lub zielonej soczewicy;
2 łyżki koncentratu pomidorowego;
łyżka solonego masła;
1 łyżka soli;
łyżeczka mielonego pieprzu;
1 łyżka mielonego imbiru;
łyżka mielonej kurkumy;
pół łyżeczki mielonego cynamonu;
szczypta szafranu;
1 kopiata łyżeczka harissy;
pół szklanki oliwy z oliwek;
mąka pszenna;
pół szklanki makaronu orzo;

przepis na harira marokańska zupa z mięsem