Hekele pasta śledziowa i sałatka ze Śląska

Hekele to pochodząca z Górnego Śląska pasta śledziowa przygotowywana z filetów śledziowych typu matias, gotowanego jajka, ogórków kiszonych, cebuli i musztardy. Trudno wyobrazić sobie smaczniejsze smarowidło do świeżego pieczywa.

Hekele to pochodząca z Górnego Śląska pasta śledziowa przygotowywana z filetów śledziowych typu matias, gotowanego jajka, domowych ogórków kiszonych, cebuli i musztardy. Smak hekele jest genialny, w tym przysmaku zakochałem się od pierwszego spróbowania. Trudno wyobrazić sobie smaczniejsze smarowidło do świeżego pieczywa. Ale hekele, z zależności od rejonu Śląska może przyjmować również postać sałatki. Jakie będzie Twoje hekele zależy tylko do Ciebie, ale najlepiej wypróbuj obie wersje. Gorąco zachęcam.

Składniki

300 gramów filetów śledziowych solonych;
2 ugotowane na twardo jajka;
1 spora cebula;
2 większe ogórki kiszone;
musztarda;
pieprz;

Przepis na hekele pastę śledziową

Śledzie opłukaj pod bieżącą zimną wodą. Jeśli Twoje śledzie są bardzo słone mocz około 30 minut w zimnej wodzie wymieniając ją co 10 minut. Możesz również śledzie moczyć w mleku, wówczas będą łagodniejsze.  Śledzie wymocz dobrze, aby pozbyć się nadmiaru soli. Należy pamiętać, że ogórki kiszone są również dość słone, dlatego śledzie jest lepiej dobrze wymoczyć.

Następnie śledzie dobrze osusz i pokrój w drobną kosteczkę lub je po prostu zmiel w maszynce. Wszystko zależy od Twoich preferencji czy przygotowujesz hekele jako sałatkę czy jako pastę. Pokrojone śledzie wrzuć do miski.

Ogórki pokrój w drobną kosteczkę,  jeśli wolisz, obierz je najpierw ze skóry, ale ja uważam, że nie jest to konieczne. Domowe ogórki kiszone są tak cennym produktem, że szkoda każdego ich  grama. Pokrojone dodaj wrzuć do miski ze śledziami. Dodaj również ugotowane i posiekane drobno jajka.

Obierz i posiekaj w drobną kosteczkę cebulę i również dodaj do miski. Popieprz całość, dodaj 2 duże łyżki dobrej musztardy i wymieszaj całość. Miskę owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki, na przynajmniej godzinę, aby składniki „przegryzły się”.

Hekele sposób podania

Spróbowałeś już, więc wiesz, że hekele, ta pasta śledziowa ze Śląska, to będzie prawdziwa petarda smakowa, którą pokochają domownicy. Podawaj w temperaturze pokojowej z dowolnym byle świeżym pieczywem.


Zapraszam także po przepis na tradycyjne śledzie w oleju.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *