Hekele to pochodząca z Górnego Śląska pasta śledziowa przygotowywana z filetów śledziowych typu matias, gotowanego jajka, domowych ogórków kiszonych, cebuli i musztardy. Smak hekele jest genialny, w tym przysmaku zakochałem się od pierwszego spróbowania. Trudno wyobrazić sobie smaczniejsze smarowidło do świeżego pieczywa. Ale hekele, z zależności od rejonu Śląska może przyjmować również postać sałatki. Jakie będzie Twoje hekele zależy tylko do Ciebie, najlepiej wypróbuj obie wersje.
Składniki
300 gramów filetów śledziowych solonych;
2 ugotowane na twardo jajka;
1 spora cebula;
2 większe ogórki kiszone;
musztarda;
pieprz;
Przepis na hekele pastę śledziową
Śledzie opłukaj i mocz około 30 minut w zimnej wodzie wymieniając ją co 10 minut. Śledzie wymocz dobrze, aby pozbyć się nadmiaru soli. Należy pamiętać, że ogórki kiszone są również dość słone, dlatego śledzie jest lepiej dobrze wymoczyć. Następnie śledzie dobrze osusz i pokrój w drobną kosteczkę lub je po prostu zmiel w maszynce. Wszystko zależy od Twoich preferencji.
Ogórki pokrój w drobną kosteczkę, jeżeli wolisz, obierz je najpierw ze skóry. Pokrojone śledzie i ogórki wrzuć do miski. Dodaj posiekane drobno jajka.
Obierz i posiekaj w drobną kosteczkę cebulę i również dodaj do miski. Popieprz całość, dodaj 2 duże łyżki dobrej musztardy i wymieszaj całość. Miskę owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki, aby składniki „przegryzły się”.
Hekele sposób podania
Spróbowałeś już, więc wiesz, że hekele, ta pasta śledziowa ze Śląska, to będzie prawdziwa petarda smakowa, którą pokochają domownicy. Podawaj w temperaturze pokojowej z dowolnym byle świeżym pieczywem.
Zapraszam także po <<przepis na tradycyjne śledzie w oleju>>.