Hummus dip z ciecierzycy

Hummus czyli pasta, sos i dip z ciecierzycy gotowanej zmiksowanej z pastą sezamową tahini, czosnkiem i sokiem z cytryny.

Hummus to słynny dip z ciecierzycy gotowanej, a następnie zmiksowanej razem z pastą sezamową tahini, czosnkiem i sokiem z cytryny. Ten pyszny dip jest uwielbiany na Bliskim Wschodzie, ale również ma ogromną rzeszę swoich fanów w Europie wśród ludności tubylczej. Jest szczególnie ważnym składnikiem diety osób nie jedzących mięsa, albowiem ciecierzyca jest świetnym źródłem białka. Nie wiem jak Ty ale ja hummus po prostu chłonę jak tlen. Bo hummus jest pyszny i super zdrowy.

Składniki

150 gramów ciecierzycy suszonej
3-4 łyżki pasty sezamowej (tahini)
ząbek czosnku
5-6 łyżek oliwy extra vergine
4-5 łyżek soku z cytryny
około 150 ml lodowatej wody
sól, pieprz

Przepis na hummus

Namaczaj suszoną ciecierzycę w letniej wodzie z dodatkiem łyżeczki sody przez minimum 6 godzin. Po tym czasie odcedź ciecierzycę, a następnie zalej ją świeżą wodą i gotuj do miękkości (60-80 minut). Po ugotowaniu odcedź ciecierzycę i pozostaw ją do przestudzenia.

Czy warto usuwać łuski z ciecierzycy?

Ja wiem, że nie każdy tak czyni ale ja owszem. A co? Ano usuwam łuski z ciecierzycy, czyli zdejmuję z nich wierzchnią powłokę, która de facto z większości kulek ciecierzycy odpada już w trakcie jej gotowania. Jakby nie patrzeć dobrze oczyszczona z łusek ciecierzyca na pewno będzie lepszą bazą do przyrządzenia lepszego hummusu. A im lepsza jakościowo ciecierzyca, tym lepszy hummus. To przecież oczywiste.

Hummus przygotowanie

Oczyszczoną z łusek ciecierzycę przełóż do wysokiego i wąskiego naczynia. Dodaj do ciecierzycy oliwę, sok z cytryny, tahinę (pasta sezamowa), obrany i zmiażdżony czosnek, sól i pieprz, a także połowę przygotowanej lodowatej wody. Miksuj wszystkie składniki blenderem ręcznym (żyrafa) do uzyskania gładkiej masy. Następnie dolewaj dalej lodowatą wodę i miksuj aż do momentu uzyskania pożądanej przez Ciebie konsystencji dipu.

Hummus podawaj skropiony oliwą i posypany sumakiem, czarnuszką, papryką w proszku, kminem rzymskim, chili itp. według wyboru.


Wypróbuj fantastyczne wrapy z falafelami na ostro, do których podać możesz swój właśnie przyrządzony hummus.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *