Hummus to słynny dip z ciecierzycy gotowanej, a następnie zmiksowanej razem z pastą sezamową tahini, czosnkiem i sokiem z cytryny. Ten pyszny dip jest uwielbiany na bliskim wschodzie, ale również ma ogromną rzeszę swoich fanów w Europie wśród ludności tubylczej. Jest szczególnie ważnym składnikiem diety osób nie jedzących mięsa, albowiem ciecierzyca jest świetnym źródłem białka. Nie wiem, jak Wy ale ja hummus po prostu chłonę jak tlen. Jest pyszny.
Składniki
150 gramów ciecierzycy suszonej
3-4 łyżki pasty sezamowej (tahini)
ząbek czosnku
5-6 łyżek oliwy extra vergine
4-5 łyżek soku z cytryny
około 150 ml lodowatej wody
sól, pieprz
Przepis na hummus
Namocz ciecierzycę w wodzie z dodatkiem łyżeczki sody przez minimum 6 godzin.
Odcedź ciecierzycę, a następnie zalej świeżą wodą i gotuj do miękkości (60-80 minut).
Odcedź ugotowaną ciecierzycę i pozostaw ją do przestudzenia.
Pozbaw przestudzoną ciecierzycę łusek, a następnie przełóż ją do wysokiego i wąskiego naczynia.
Dodaj oliwę, sok z cytryny, tahinę, obrany i zmiażdżony czosnek, sól i pieprz oraz połowę przygotowanej lodowatej wody.
Miksuj blenderem ręcznym (żyrafa) do uzyskania gładkiej masy.
Dolewaj lodowatą wodę i miksuj dalej, aż do uzyskania pożądanej przez Ciebie konsystencji dipu.
Podawaj skropione oliwą i posypane sumakiem, czarnuszką, papryką w proszku, kminem rzymskim, chili itp według wyboru.
Wypróbuj fantastyczne <<wrapy z falafelami na ostro>>, do których podać możesz swój właśnie przyrządzony hummus.