Hummus z bazylią i kminem rzymskim

hummus z bazylią, kminem rzymskim i czosnkiem

Hummus z bazylią, kminem rzymskim i czosnkiem to kolorowa i przyjemna odmiana dla tradycyjnego hummusu. Tę pięknie zieloną wersję pokochają szczególnie amatorzy smaku bazylii i świeżych ziół generalnie. W tym hummusie znajdziecie bowiem także całkiem sporo aromatycznej natki pietruszki. Cała sztuka przygotowania tej odmiany hummusu z bazylią polega na umiejętnym zbalansowaniu wszystkich smaków. To oznacza, że w zasadzie proporcje poszczególnych składników w tym szczególnym dipie musicie ustalić sobie sami. Bo to Wy wiecie, który ze smaków każdego ze składników preferujecie.

Składniki

150 gramów ciecierzycy suchej
2-3 garście liści świeżej bazylii
garść świeżej natki pietruszki
3-4 łyżki pasty tahini (pasta sezamowa)
pół łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
ząbek czosnku
5-6 łyżek oliwy extra vergine
4-5 łyżek świeżo wyciśniętego soku z cytryny
około 200 ml lodowatej wody
sól, pieprz

Przepis na hummus z bazylią

Pracę nad przygotowaniem hummusu z bazylią zacznij dzień wcześniej najlepiej późnym wieczorem. Wtedy też suszoną ciecierzycę umieść w garnku z letnią wodą, w której wcześniej rozpuść łyżeczkę sody oczyszczonej. Następnie pozostaw ciecierzycę do namoczenia przez około 6-8 godzin.

Po tym czasie odcedź ciecierzycę, a następnie zalej ją świeżą wodą i gotuj do miękkości (60-80 minut). Po ugotowaniu odcedź ciecierzycę i pozostaw do przestudzenia.

Dlaczego warto usuwać łuski z ciecierzycy

Ja wiem, że nie każdy usuwa łuski z ugotowanej ciecierzycy, ale ja owszem. Ale co i po co? Ano usuwam łuski z ugotowanej ciecierzycy, czyli zdejmuję z nich wierzchnią powłokę, która de facto z większości kulek ciecierzycy odpada już w trakcie jej gotowania. Dobrze oczyszczona z łusek ciecierzyca na pewno będzie lepszą bazą do przyrządzenia hummusu. A im lepsza jakościowo ciecierzyca, tym lepszy hummus. To oczywiste.

Hummus z bazylią sposób przygotowania

Ugotowaną i przestudzoną ciecierzycę umieść najlepiej w wysokim, wąskim naczyniu. Następnie dolej do ciecierzycy oliwę, dodaj świeże zioła, sok z cytryny, tahinę (pasta sezamowa), obrany i zmiażdżony czosnek, sól, pieprz i  mielony kmin rzymski do smaku. Nie zapomnij również dolać na początek połowy przygotowanej lodowatej wody.

Miksuj wszystkie składniki blenderem ręcznym (żyrafa) do uzyskania gładkiej masy. Następnie dolewaj dalej lodowatą wodę i miksuj aż do momentu uzyskania pożądanej przez Ciebie konsystencji dipu. Na koniec dopraw do smaku solą, pieprzem lub kminem rzymskim według uznania.

Hummus z bazylią sposób podania

Hummus z bazylią doskonale smakuje podany ze świeżym pieczywem. Nie ma nic lepszego, niż kawałek świeżego pieczywa maczany w hummusie i zajadany ze smakiem na ławce w parku. Hummus z bazylią wykorzystać można także do wielu dań, jak choćby podawać jako jeden z dodatków do falafeli. Można też przyrządzić fantastyczną tzw. kombinowaną kanapkę, na którą poza hummusem z bazylią nałożyć można np. ciecierzyca z chorizo i porem. Okrasą takiej kanapki z pewnością będzie również ser feta. Niebo w gębie!

Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *