Indyk w sosie curry z soczewicą i kolendrą

Kawałki indyka smażone, a następnie duszone z dodatkiem przyprawy curry na koniec zmieszane z ugotowaną soczewicą w mleczku kokosowym, czyli indyk w sosie curry.

Indyk w sosie curry podany to przepyszne danie, co udowodnię niniejszym przepisem. Naprawdę łatwe w przygotowaniu finalnie zwala z nóg. Kto nie przepada za soczewicą powinien zacząć zajadać się nią w takiej formie, jak w moim przepisie. Staje się ona wtedy po prostu bajkowa, a z dodatkiem azjatyckich smaków wręcz niepowtarzalna. Oczywiście zamiast indyka możesz użyć kurczaka, jednak czasem warto coś odmienić w swojej kuchni. Indyk to zdrowe, smaczne mięso, więc warto dać mu szansę częściej niż raz na rok.

Składniki

500 gramów medalionów z indyka
200 gramów groszku cukrowego
150 gramów czarnej soczewicy
przyprawa chińskie 5 smaków
przyprawa curry
kurkuma opcjonalnie
małe mleczko kokosowe
świeża kolendra
limonka
czerwona papryczka chili
sól, pieprz;

Indyk w sosie curry przepis

Zacznijmy od przygotowania mięsa (poznaj <<zalety indyka>> i przekonaj się, że warto jeść właśnie to mięso). Medaliony z indyka (czyli pięknie wycięte mięso z indyczej nogi) posyp solą i bardzo obficie przyprawą „chińskie 5 smaków”. Smaż przyprawione medaliony z jednej i drugiej strony na patelni na dużym ogniu na oleju arachidowym lub innym oleju roślinnym. Następnie przesmażone medaliony przełóż do rondelka. Dolej szklankę gorącej wody i wsyp kopiatą łyżeczkę przyprawy curry. Przykryj rondel pokrywką. Teraz indyk w sosie curry winien się dusić na wolnym ogniu godzinę (do miękkości).

Podczas gdy indyk się dusi ugotuj czarną soczewicę według wskazań na opakowaniu.

Doprawiamy sos i soczewicę

Gdy mięso jest miękkie wyjmij je w garnka i odłóż na talerz. Następnie dopraw sos solą jeżeli potrzeba i włóż do sosu ugotowaną soczewicę. Dodaj do soczewicy łyżeczkę mielonej kurkumy i tyleż samo przyprawy curry, o ile sos nie jest już zbyt intensywny w smaku. Oprócz tego wlej do soczewicy nieco mleczka kokosowego. Ile? Musisz wyczuć. Chodzi o to, aby mleczko nie „zabiło” smaku curry, więc około 100 ml powinno wystarczyć.

Gotuj soczewicę chwilkę, aż sos nieco odparuje i zgęstnieje. Wtedy włóż do niego mięso i wyłącz gaz pod garnkiem. Trzymaj pod przykryciem, aby mięso zagrzało się.

Indyk w sosie curry propozycja podania

Gotuj groszek cukrowy w lekko osolonej wodzie około 8 do 10 minut. Następnie odcedź go i przelej zimną wodą. Wyłóż soczewicę z mięsem w sosie na talerz, z boku połóż groszek cukrowy. Całość posyp świeżą kolendrą i skrop mleczkiem kokosowym i sokiem z limonki. Posyp posiekanym kolorowym chili.


Poznaj <<przepis na indyka duszonego z brukselką>>. Łatwy i pyszny przepis.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *