Jagnięcina pieczona na modłę ze słonecznej Krety to moja odpowiedź na kreteński sposób przyrządzania jagnięciny zwany antikristo. Jagnię dzieli się zaledwie na kilka kawałków, soli, wbija na szpikulce i ustawia dookoła ognia. W taki sposób mięso piecze się kilka godzin. Oczywiście mój przepis nie nosi w sobie znamion oryginalności, jednak jest wskazaniem sposobu i rodzaju użytego mięsa. Nie w małym kawałku, jak to zwykle robimy, a w całości, z kośćmi, jak leci. Po prostu, aby jagnięcina pieczona smakowała znakomicie przygotujcie połowę, albo ćwiartkę jagnięcia. Żadne tam udźce, czy kotleciki.
Składniki
2,8 kilogramowa ćwiartka jagnięcia;
świeży rozmaryn;
sól (najlepiej morska, gruboziarnista);
oliwa z oliwek;
suszone oregano;
2 ząbki czosnku;
1 cytryna;
pieprz;
1 szklanka bulionu drobiowego (opcja);
Jagnięcina pieczona w stylu kreteńskim przepis
1. Wysokiej jakości jagnięcina to absolutnie podstawa tego dania. Nie szukaj jej w sklepach, spróbuj drogą pytań wśród znajomych i sprzedawców mięs w małych sklepach dotrzeć do takiej dobrej. Mnie jagnięcinę dostarcza pewna góralka, które ma własne stadko… Co prawda nadal niezbyt umiejętnie rozbiera mięso, ale z czasem pewnie dojdzie do wprawy. Ważne, że mięso ma znakomite. Spróbuj poszukać w swoim regionie dobrej jagnięciny.
Mięso dokładnie oczyść i pozbaw ewentualnego NADMIARU tłuszczu, ale pod żadnym pozorem nie wycinaj tłuszczu, który przynależy do kawałka.
2. Mięso bardzo dobrze posól – wetrzyj dokładnie sól w cały kawałek. Również posyp świeżo zmielonym pieprzem i igiełkami świeżego rozmarynu według uznania.
3. Jagnięcinę natrzyj od strony mięsa niewielką ilością oliwy. Mięso ma sporo tłuszczu, więc oliwa jest jedynie potrzebna w związku z moim sposobem pieczenia – aby mięso się nie przypaliło w początkowej fazie.
4. Jagnięcinę umieść w brytfance mięsną stroną do góry i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 225 stopni. Piecz 15 minut, po czym wyjmij mięso z piekarnika i wlej na dno brytfanki szklankę wywaru drobiowego.
5. Przykryj jagnięcinę folią aluminiową, zmniejsz temperaturę piekarnika do 170 stopni, wstaw brytfankę i piecz mięso 1 godzinę.
6. W międzyczasie obierz czosnek i bardzo drobno go posiekaj lub przeciśnij przez praskę, przygotuj suszone oregano, wyciśnij sok z cytryny. Połącz te składniki ze sobą.
7. Wyjmij mięso z piekarnika i polej przygotowaną marynatą. Ponownie przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika. Piecz mięso 3 godziny co pół godziny polewając je zbierającym się na dnie brytfanki sosem.
8. Po tym czasie usuń pozostałości marynaty z mięsa i jeżeli potrzeba dolej jeszcze nieco wywaru drobiowego. Mięso powinno już być dosyć miękkie. Piecz przykryte folią aluminiową kolejne 50 minut, aż będzie bardzo miękkie.
Porada-> pamiętaj, że czas pieczenia zależy zarówno od samego mięsa, jak i od piekarnika – podane czasy są orientacyjne.
9. Cztery godziny i 50 minut to czas, w jakim moja pieczona jagnięcina stała się bardzo miękka, a jednocześnie pozostała soczysta. Teraz trzeba nadać jej nie tylko pięknego koloru, ale również uczynić skórkę chrupiąca.
10. Brytfankę wstaw na dolną półkę piekarnika. Jagnięcinę przełóż na kratkę grillową i ułóż na środkowej półce piekarnika. Podkręć temperaturę do 220 stopni. Piecz 10 minut – ustawienie piekarnika grzanie tylko od góry.
Porada-> uważaj, żeby nie przypalić mięsa.
11. Jeżeli Twoja jagnięcina rumieni się za wolno ustaw piekarnik w pozycję „grill od góry” i podnieś kratkę z mięsem jak najwyżej. Finalnie skórka będzie pięknie brązowa i chrupiąca. Wspaniała, miękka (mięso odchodzi z łatwością od kości), z chrupiącą skórką… Jagnięcina pieczona to jedno z najwspanialszych mięs…
Jagnięcina pieczona sposób podania
Podziel mięso na kawałki razem z kośćmi. To będzie wielka uczta – złapiesz kawałek mięsa w dłonie, odgryziesz mięso od kości, a tłuszcz będzie spływał po brodzie. Nie zapomnij postawić obok mięsa kilku talerzy z warzywami i chlebem. Potrzeba będzie również dużo wina.
Wypróbuj również <<przepis na jagnięcinę duszoną w pomidorach z fasolką szparagową>>. Super pycha!