Jagnięcina w kawałku przyprawiona i pieczona w umiejętny sposób, by skórka była chrupiąca, a mięso pozostało soczyste.

Jagnięcina pieczona na modłę ze słonecznej Krety to moja odpowiedź na kreteński sposób przyrządzania jagnięciny zwany antikristo. Jagnię dzieli się zaledwie na kilka kawałków, soli, wbija na szpikulce i ustawia dookoła ognia. W taki sposób mięso piecze się kilka godzin. Oczywiście mój przepis nie nosi w sobie znamion oryginalności, jednak jest wskazaniem sposobu i rodzaju użytego mięsa. Nie w małym kawałku, jak to zwykle robimy, a w całości, z kośćmi, jak leci. Po prostu, aby jagnięcina pieczona smakowała znakomicie przygotujcie połowę, albo ćwiartkę jagnięcia. Żadne tam udźce, czy kotleciki.

Składniki

2,8 kilogramowa ćwiartka jagnięcia;
świeży rozmaryn;
sól (najlepiej morska, gruboziarnista);
oliwa z oliwek;
suszone oregano;
2 ząbki czosnku;
1 cytryna;
pieprz;
1 szklanka bulionu drobiowego (opcja);

Jagnięcina pieczona w stylu kreteńskim przepis

1. Wysokiej jakości jagnięcina to absolutnie podstawa tego dania. Nie szukaj jej w sklepach, spróbuj drogą pytań wśród znajomych i sprzedawców mięs w małych sklepach dotrzeć do takiej dobrej. Mnie jagnięcinę dostarcza pewna góralka, które ma własne stadko… Co prawda nadal niezbyt umiejętnie rozbiera mięso, ale z czasem pewnie dojdzie do wprawy. Ważne, że mięso ma znakomite. Spróbuj poszukać w swoim regionie dobrej jagnięciny.

Mięso dokładnie oczyść i pozbaw ewentualnego NADMIARU tłuszczu, ale pod żadnym pozorem nie wycinaj tłuszczu, który przynależy do kawałka.

2. Mięso bardzo dobrze posól – wetrzyj dokładnie sól w cały kawałek. Również posyp świeżo zmielonym pieprzem i igiełkami świeżego rozmarynu według uznania.

3. Jagnięcinę natrzyj od strony mięsa niewielką ilością oliwy. Mięso ma sporo tłuszczu, więc oliwa jest jedynie potrzebna w związku z moim sposobem pieczenia – aby mięso się nie przypaliło w początkowej fazie.

4. Jagnięcinę umieść w brytfance mięsną stroną do góry i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 225 stopni. Piecz 15 minut, po czym wyjmij mięso z piekarnika i wlej na dno brytfanki szklankę wywaru drobiowego.

5. Przykryj jagnięcinę folią aluminiową, zmniejsz temperaturę piekarnika do 170 stopni, wstaw brytfankę i piecz mięso 1 godzinę.

6. W międzyczasie obierz czosnek i bardzo drobno go posiekaj lub przeciśnij przez praskę, przygotuj suszone oregano, wyciśnij sok z cytryny. Połącz te składniki ze sobą.

7. Wyjmij mięso z piekarnika i polej przygotowaną marynatą. Ponownie przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika. Piecz mięso 3 godziny co pół godziny polewając je zbierającym się na dnie brytfanki sosem.

8. Po tym czasie usuń pozostałości marynaty z mięsa i jeżeli potrzeba dolej jeszcze nieco wywaru drobiowego. Mięso powinno już być dosyć miękkie. Piecz przykryte folią aluminiową kolejne 50 minut, aż będzie bardzo miękkie.

Porada-> pamiętaj, że czas pieczenia zależy zarówno od samego mięsa, jak i od piekarnika – podane czasy są orientacyjne.

9. Cztery godziny i 50 minut to czas, w jakim moja pieczona jagnięcina stała się bardzo miękka, a jednocześnie pozostała soczysta. Teraz trzeba nadać jej nie tylko pięknego koloru, ale również uczynić skórkę chrupiąca.

10. Brytfankę wstaw na dolną półkę piekarnika. Jagnięcinę przełóż na kratkę grillową i ułóż na środkowej półce piekarnika. Podkręć temperaturę do 220 stopni. Piecz 10 minut – ustawienie piekarnika grzanie tylko od góry.

Porada-> uważaj, żeby nie przypalić mięsa.

11. Jeżeli Twoja jagnięcina rumieni się za wolno ustaw piekarnik w pozycję „grill od góry” i podnieś kratkę z mięsem jak najwyżej. Finalnie skórka będzie pięknie brązowa i chrupiąca. Wspaniała, miękka (mięso odchodzi z łatwością od kości), z chrupiącą skórką… Jagnięcina pieczona to jedno z najwspanialszych mięs…

Jagnięcina pieczona sposób podania

Podziel mięso na kawałki razem z kośćmi. To będzie wielka uczta – złapiesz kawałek mięsa w dłonie, odgryziesz mięso od kości, a tłuszcz będzie spływał po brodzie. Nie zapomnij postawić obok mięsa kilku talerzy z warzywami i chlebem. Potrzeba będzie również dużo wina.


Wypróbuj również <<przepis na jagnięcinę duszoną w pomidorach z fasolką szparagową>>. Super pycha!


Rekomendowane przepisy