Kawałki jagnięciny marynowane w sosie sojowym i oleju sezamowym a następnie smażone z imbirem, czosnkiem i dymką.
JAGNIĘCINA Z IMBIREM
SKŁADNIKI MARYNATY
450 gramów jagnięciny (najlepiej łopatka lub udziec – lepiej chudej);
szczypta soli;
szczypta cukru;
łyżka sosu sojowego;
1 łyżka oleju z prażonego sezamu;
szczypta białego pieprzu;
odrobina skrobi ziemniaczanej;
1 ząbek czosnku;
SKŁADNIKI DANIA
zamarynowana jagnięcina (jak wyżej);
200 gramów groszku cukrowego;
100 gramów świeżego imbiru;
6-8 ząbków czosnku;
1 cebula;
pęczek dymki;
1 łyżka ciemnego sosu sojowego;
szczypta białego pieprzu;
1 łyżeczka z oleju z prażonego sezamu;
odrobina skrobi ziemniaczanej;
sól, cukier;