Jagodzianki puszyste drożdżówki z jagodami

Jagodzianki to pyszne drożdżówki wypełnione leśnymi borówkami vel jagodami, krótko pieczone i polane lukrem.

Jagodzianki, czyli bułeczki drożdżowe wypełnione słodko kwaskowatymi jagodami to marzenie wielu z nas. Wbrew pozorm marzenie dość łatwe do zrealizowania. Potrzebne są dwie rzeczy: po pierwsze dobry przepis (ten właśnie przekazuję), a po drugie trochę cierpliwości i siły, albo maszyny do pieczenia chleba. Gdy taką maszynę posiadasz to wtedy przygotowanie drożdżówek staje się naprawdę łatwe. Przetestowałem w ciągu ostatniego roku kilka przepisów na ciasto drożdżowe, ale ten jest zdecydowanie najlepszy i nie wymaga żadnych poprawek. Możesz go wykorzystać w ciemno. Wiadomo, że do jagodzianek najlepiej smakują te prawdziwe polskie jagody. Oczywiście najlepiej takie prosto z lasu.

Składniki

500 gramów mąki pszennej;
125 gramów masła;
4 jajka;
150 gramów drobnego cukru;
170 ml mleka;
14 gramów suchych drożdży;
350 gramów borówek;
2 do 3 łyżek cukru;

Przepis na jagodzianki

Do miseczki wlej 170 ml ciepłego mleka i rozpuść w nim 14 gramów suchych drożdży. Miseczkę przykryj ściereczką i pozostaw na 20 minut aby drożdże zaczęły pracować.

Składniki ciasta (podaję w kolejności wkładania do miski maszyny do pieczenia chleba) to 125 gramów roztopionego, wystudzonego masła, roztrzepane 1 jajko i dwa żółtka, 500 gramów mąki pszennej, a także 150 gramów drobnego cukru. Na wierzch przelej z miseczki gotowy zaczyn. Uruchom program do zagniatania i wyrastania ciasta, u mnie nr 13, który trwa 1,25 godziny. Jeżeli nie masz maszyny do pieczenia chleba ciasto należy zagnieść tradycyjnie i pozostawić do wyrośnięcia na godzinę.

Gdy program w maszynie zakończy się wyjmij ciasto z miski, zagnieć kilka razy, przełóż do dużej miski wysmarowanej lekko tłuszczem, przykryj ją ściereczką i pozostaw ciasto aby wyrosło, na około 45 minut.

Po tym czasie ciasto jest gotowe do obróbki. Wykrawaj kawałki ciasta o równej wielkości (najlepiej waż każdy z nich, aby każda bułeczka była podobnej wielkości, co ułatwi pieczenie), moje bułeczki miały po 80 gramów ciasta każda. Każdy z kawałków ciasta kulaj na suchym blacie, a następnie rozłóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę przykryj ściereczką i pozostaw bułeczki do wyrośnięcia na minimum 30 minut.

Porada-> ciasto drożdżowe na jagodzianki lubi ciepło. Nawet Twoje dłonie podczas zagniatania ciasta winny być ciepłe.

Podczas gdy bułeczki wyrastają przygotuj borówki, do miski przełóż 350 gramów dobrze umytych i osuszonych borówek. Zasyp je cukrem, nie wiem, jaką ilością. Robiłem „na oko”. W osobnej miseczce rozbełtaj 1 jajko. Gdy bułeczki wyrosną można przystąpić do ostatecznego działania.

Każdą z bułeczek rozgnieć na płasko, następnie nakładaj na nią po 2 do 3 łyżeczek borówek i owiń je ciastem. Pamiętaj, aby naprawdę dobrze „zamknąć” bułeczkę, aby borówki nie wypłynęły.

Gotowe jagodzianki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia „łączeniem” do dołu. Na koniec każdą z nich posmaruj rozbełtanym jajkiem. Z podanych ilości wyszło mi 14 drożdżówek o wadze samego ciasta około 80 gramów. Piec należy każdą blachę osobno.

Drożdżówki piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 do 17 minut (piekarnik góra dół). Wbrew pozorom każda minuta pod koniec jest ważna, uważaj, aby nie spalić drożdżówek. Wyjmij je z piekarnika i przestudź. Następnie rozlej na wierzchu lukier (rozpuść kilka łyżek cukru pudru w 2 łyżkach wody i dobrze wymieszaj).

Porada-> jest zasadnicza różnica pomiędzy pieczeniem jagodzianek 15, a 17 minut. Pilnuj czasu pieczenia!

Co tu dużo mówić. Jagodzianki są po prostu pyszne! Można spróbować zabrać na piknik. O ile do tego pikniku przetrwają…


Oto <<przepis na borówki w cukrze>>.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *