Jajecznica z kurkami przygotowana z wiejskich jaj z dodatkiem przesmażonych z cebulą leśnych grzybów kurek posypana szczypiorkiem. To moja ulubiona wersja jajecznicy. Ale czy jest ktoś, kto nie kocha tego dania? Kurki to jedne z najsmaczniejszych grzybów leśnych. Mają lekko pikantny smak, przygotowuje je się bardzo szybko, a w połączeniu z jajkami nie mają sobie równych. Ta jajecznica to klasyk w większości naszych domów. Moja wersja jest również dość klasyczna, choć nie dodaję cebuli, a na końcu posypuję całość szczypiorkiem. Czasem zamiast niego dodaję nieco wcześniej trochę dymki, aby się przesmażyła. Jak by nie robić ta jajecznica zawsze wychodzi pysznie.
Składniki
100 gramów świeżych kurek;
3 duże, wiejskie jajka;
masło;
garstka szczypiorku;
sól, pieprz;
Jajecznica z kurkami przepis
Przygotuj 100 gramów świeżych kurek, najlepiej takich niedużych o zbliżonej wielkości, aby nie trzeba było ich kroić, warto użyć kurek w całości. Jajecznica musi dobrze smakować, ale jej wygląd jest równie ważny. Przygotuj również 3 jajka (najlepiej wiejskie), garstkę szczypiorku i masło (najlepiej również wiejskie).
Smażymy grzyby
Na lekko rozgrzaną patelnię włóż 1 łyżkę masła, roztop je i wrzuć oczyszczone kurki (dowiedz się jak oczyścić kurki). Smaż grzyby na średnim ogniu około 4 minut. Pamiętaj, kurki smażone za długo twardnieją ! Gdy grzyby będą podsmażone wyłóż je na ręcznik papierowy, aby pozbawić je nadmiaru tłuszczu.
Smażymy omlet z kurkami
Na patelnię wbij jajka, poczekaj aż białka nieco się zetną i dodaj grzyby. Możesz również wcześniej wbić jajka do miseczki i dobrze je wymieszać aby uzyskać jednolitą masę. Następnie jajka posól do smaku i popieprz, jeżeli lubisz w takiej jajecznicy nieco ostrości. Zamieszaj delikatnie zawartość patelni, aby uzyskać tzw. płaty, czyli po prostu większe kawałki. Jajecznica z kurkami zyskuje wtedy na smaku i nabiera innej struktury niż tradycyjna, szybko mieszana.
Jajecznica z kurkami sposób podania
Wyłóż jajecznicę na talerz i posyp szczypiorkiem. Najlepiej smakuje z kromką żytniego chleba na zakwasie posmarowaną wiejskim masłem.
Wypróbuj znakomity przepis na gulasz cielęcy z kurkami.