Jajka faszerowane rybkami anchois

Jajka faszerowane anchois wypełnione zostały farszem z ugotowanych żółtek jajek zmieszanych z drobno siekanymi rybkami marynowanymi anchois oraz dymką i majonezem.

Jajka faszerowane rybkami anchois wypełnione zostały farszem z ugotowanych żółtek jajek zmieszanych z drobno siekanymi rybkami marynowanymi anchois oraz dymką i majonezem. Te jajka faszerowane to błyskawiczny i smaczny sposób na przygotowanie ciekawej przekąski. Warto zaznaczyć, że zamiast anchois możesz użyć dowolnych ryb np. marynowanych śledzi typu Bismarck lub innych marynowanych małych ryb. Jeśli dysponujesz mocno nasolonymi rybkami np. z puszki lub z beczki to połączenie ich z jajkami w poniższej formie spowoduje, że odczucie ich przesolenia zniknie. To błyskawiczny w przygotowaniu smakołyk.

Składniki

4 duże wiejskie jajka
1 do 2 łyżek marynowanych ryb lub anchois
majonez
dymka
pieprz

Przepis na jajka faszerowane rybkami anchois

Podstawą doskonałego dania z jajkami są oczywiście świeże, wiejskie jajka. Uważam, że warto zadać sobie trudu i znaleźć miejsce, gdzie zawsze można kupić bardzo dobrej jakości wiejskie jajka. Ja w swojej kuchni używam wyłącznie jajek wiejskich i nie wyobrażam sobie przygotowania dania z jajkiem w roli głównej (czy też drugoplanowej), gdzie miałbym użyć jajka z chowu klatkowego. Wiele lat doświadczeń w kuchni każe mi sięgać wyłącznie po jajka najwyższej jakości takie „prosto od wiejskiej kury”.

Zacznijmy zatem od jajek. Jajka ugotuj, przestudź, a następnie obierz ze skorupek. Każde z nich przekrój wzdłuż na połowę. Oddziel żółtka od białek.

Robimy farsz do jajek

Żółtka ugnieć widelcem w małej misce. Rybki dobrze osusz ręcznikami papierowymi, a następnie bardzo drobno posiekaj. Unikaj ich mielenia, bowiem wtedy stracą swój charakterystyczny smak. Posiekane drobno ryby dodaj do ugniecionych żółtek, a następnie wrzuć tam niewielką ilość posiekanej dymki. Dodaj łyżkę majonezu (możesz go oczywiście zastąpić jogurtem jeśli liczysz kalorie, ale osobiście nie polecam), a także świeżo zmielony pieprz.

Faszerujemy jajka

Dobrze wymieszaj wszystkie składniki na jednolitą masę. Jeśli trzeba dodaj nieco soli. Faszeruj każdą połówkę jajek przyrządzoną masą jajeczno rybną. Następnie ułóż tak przygotowane jajka na talerzu i wstaw do lodówki na godzinę, aby całość przegryzła się.

Jajka faszerowane sposób podania

Podawaj w temperaturze pokojowej. Przy okazji, bądź bez okazji. Jako przystawkę, albo jajko szybką przekąskę na stojąco.


Przygotuj pyszne <<puree z awokado z ziemniakami>>.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *