Jajka z chrzanem idealne do wędlin

Jajka z chrzanem to wspaniały i prosty w przygotowaniu dodatek do wędlin.

Jajka z chrzanem to wspaniały i prosty w przygotowaniu dodatek do wędlin. To magiczne zestawienie, które napełnia mnie szczęściem. Mocno palący w gardło chrzan doskonale współgra z gotowanym jajkiem i „tym czymś” jeszcze. To obowiązkowa pozycja na Święta Wielkanocne, ponieważ idealnie komponuje się w wędlinami. Niestety ma jedną wadę. Chrzan dość szybko wietrzeje i traci moc, pomimo iż dobry smak pozostaje na dłużej. Gotowe jajka z chrzanem należy więc przechowywać w szczelnie zamykanym słoiku, ale i tak „moc” utrzymuje się góra dwa dni. Z tego powodu najlepiej przygotować je w niezbyt dużych ilościach, no chyba że duże ilości dacie radę „wciągnąć” w te dwa dni. Ja dam.

Składniki

6 wiejskich jajek
mały słoik wysokiej jakości chrzanu
gęsta, kwaśna śmietana
sól, pieprz

Jajka z chrzanem sposób przygotowania

Dobre, świeże, wiejskie jajka to podstawa tego przysmaku. Jajka ugotuj, pozostaw do przestygnięcia, a następnie obierz ze skorupek i oddziel żółtka od białek.

Żółtka jajek przełóż do miski i dobrze rozgnieć widelcem aby nie było w nich grudek. Posól, popieprz i dodaj 2 duże łyżki porządnej, kwaśnej, wiejskiej śmietany. Mieszaj żółtka ze śmietaną i przyprawami, aż uzyskasz gładką, dość luźną masę. Aby to osiągnąć jeżeli zaistnieje potrzeba dodaj jeszcze trochę śmietany.

Chrzanię to!

A teraz rzecz najważniejsza, trzeba dodać chrzan. Ile? Zależy od Twoich preferencji smakowych, a także stopnia akceptacji ostrych potraw i ostrości samego chrzanu, jakim dysponujesz (dowiedz się czy chrzan jest zdrowy dla naszego organizmu). Pamiętaj, że im ostrzejszy chrzan z jajkiem zrobisz, tym dłużej zachowa swoją moc. Jeżeli po jego przyrządzeniu będzie dla Ciebie zbyt ostry to dobrze, bo za kilka godzin albo na drugi dzień będzie idealny do jedzenia. Z każdą godziną bowiem i za każdym otwarciem słoiczka, w którym go przechowujesz będzie tracił swoją moc.

Na początek proponuję zatem dodać 3 duże łyżki chrzanu. Całość dokładnie wymieszaj. W międzyczasie posiekaj bardzo drobno białka jajek, a następnie dodaj je do miski z roztartymi żółtkami ze śmietaną i chrzanem.

Jajka z chrzanem sposób podania

Spróbuj, czy Twój przysmak do wędlin jest już wystarczająco smaczny. Ja zwykle w tym miejscu dodaję kolejne 1 lub 2 łyżki chrzanu. Jeśli po spróbowaniu popłyną łzy z Twoich oczu jest nieźle.

Przełóż całość do niedużego słoika i szczelnie zamknij. Przechowuj w lodówce góra dwa dni. Po tym czasie smaku nie straci, ale swój mocny charakter już niestety tak. Jajka z chrzanem to idealny dodatek do wszelkiego typu wędlin.


Wypróbuj przepis na karczek pieczony i przepis na szynka pieczona.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *