Jajka z krewetkami po norwesku

Ugotowane i przekrojone wzdłuż na połowę jajka obłożone dipem koperkowym oraz usmażonymi krewetkami.

Jajka z krewetkami przygotowane na modłę krajów północnej Europy nawiązują do słynnych kanapek na żytnim pieczywie, którymi zajadają się zarówno Szwedzi, jak i Duńczycy. W moim przepisie pieczywo jednak pomijam, by stworzyć znacznie lżejsze przystawki. Składniki są jednak niemal identyczne, ale każdy może pozwolić sobie na pewną dowolność w tym przepisie. Zamiast sosu jogurtowego można zastosować dowolny zamiennik. Całość pięknie ozdobi kawior, czerwony lub czarny. I bynajmniej nie musi to być od razu ikra z jesiotra. Bez przesady. Ma być po prostu smacznie. I jest. Zachęcam, bo warto.

Składniki

5 wiejskich ugotowanych i przestudzonych jajek;
10 średnich, surowych krewetek;
garść liści szpinaku;
150 ml jogurtu naturalnego BIO;
pęczek świeżego koperku;
słodka, mielona papryka wędzona;
kawior czerwony;
sól, pieprz;

Przepis na jajka z krewetkami

Liście szpinaku rozłóż na talerzu na którym będziesz serwować przystawkę, natomiast jogurt przełóż do miski.

Do jogurtu dodaj posiekany koperek i łyżeczkę koperku suszonego, aby jego wzmocnić. Dodaj również sól i świeżo zmielony pieprz. Sos jogurtowy dobrze wymieszaj i odstaw do lodówki aby był dobre schłodzony.

Pora na krewetki (dowiedz się <<dlaczego warto jeść krewetki>>). Musimy je obrać, więc od każdej oderwij łeb, a następnie obierz z pancerza. Natnij kozikiem wzdłuż zewnętrzną część każdej z krewetek aby wyjąć przewód pokarmowy (czarna żyłka). Krewetki umyj, dobrze osusz, a następnie lekko posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Rozgrzej na patelni nieco oleju lub oliwy i połóż na nią krewetki. Smaż je na średnim ogniu 1 minutę. Odwróć krewetki na drugą stronę i każdą z nich posyp szybko papryką wędzoną. Smaż krewetki kolejną minutę. Absolutnie nie dłużej! Zdejmij krewetki z patelni i osusz na ręcznikach papierowych.

Jajka z krewetkami propozycja podania

Przestudzone jajka obierz i przekrój każde wzdłuż na połowę. Rozłóż je na wcześniej przygotowanym talerzu ze szpinakiem. Na każdą połówkę jajka nałóż nieco wyjętego z lodówki sosu koperkowego, a następnie nałóż po jednej krewetce. Na krewetki nakładaj kolejno ponownie sos jogurtowy, a następnie kawior. W moim przypadku tym razem użyłem łososia w oliwie przywiezionego z Austrii, ale zwykle jest to właśnie kawior.

Podawaj schłodzone jako przystawkę albo po prostu jako przegryzkę „na jeden kęs”. Smakują znakomicie również na drugi dzień, kiedy krewetki oddadzą swój smak.


Koniecznie wypróbuj również mój <<przepis na krewetki smażone>>.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *