Jak obrać ananasa i zachować palce w całości

jak obrać ananasa i pokroić go na kawałki

Jak obrać ananasa wydaje się sprawą prostą. W rzeczywistości faktycznie nie jest to czynność wymagająca ukończenia studiów wyższych. Tym niemniej zawsze lepiej wiedzieć jak trzymać nóż przy tej czynności, aby palce pozostały całe. W przypadku ananasa nie bez znaczenia jest również fakt, że jest to owoc drogi. Bez sensu zatem wykroić go tak, żeby jego duża część wylądowała w koszu.

Ananas jako król życia i świata

Ananas zwany jest w wielu miejscach świata królem owoców. Nic dziwnego, bowiem ma w sobie mnóstwo smaku, soczystości i słodyczy. Większość owoców może mu jedynie pozazdrościć. Ananasa można jeść na surowo, ale też jest używany jako dodatek do dań gotowanych w wielu kuchniach świata. Dodanie ananasa do daniach kuchni tajskiej, czy do niesławnej pizzy hawajskiej to już klasyka. Dzisiaj dowiesz się, jak łatwo obrać ten pyszny owoc i poznasz kilka trików, aby Twój ananas był jeszcze smaczniejszy.

Jak obrać ananasa

Wejdź w dowolny sposób w posiadanie całkiem sporego ananasa. Jeżeli kupisz go w naszym kraju z pewnością będzie niedojrzały. Będzie twardy i zielony. Gdy złapiesz za dowolny liść takiego niedojrzałego ananasa liść ani drgnie, aby opuścić swe potulne gniazdko. Nie ma rady, trzeba odstawić ananasa na kilka dni. Połóż go gdzieś z boku w przewiewnym miejscu, aby dojrzał i zmięknął.

Nasz ananas musi dojrzeć

Po kilku dniach nasz ananas nabiera rumieńców. Staje się żółty, choć jego liście tracą żywy, zielony kolor. Na liściach nam jednak nie zależy, a na dobrym smaku samego owocu. O dojrzałości ananasa najlepiej świadczy łatwo dający się wyrwać dowolny liść. Jeżeli liść daje się łatwo wyciągnąć, można już obierać nasz owoc.

Odzieramy owoc z szaty wierzchniej

Najpierw odkrój po plastrze po obu stronach ananasa, od strony liści i od spodu. Następnie ustaw owoc jedną z odkrojonych stron do góry i przekrój do wzdłuż na połowę. Teraz możesz zobaczyć, że Twój ananas ma piękny kolor i jest naprawdę dojrzały. Smakować będzie znakomicie. Jeżeli po bokach Twój owoc jest lekko nadgnity znak to, że dojrzewał nieco za długo. Masz nauczkę na przyszłość.

Ostrym, dużym nożem odkrój skórę z każdej połówki ananasa. Jeżeli obetniesz za cienko nadal na miąższu pozostaną „oczka”, które są twarde i niejadalne. Jeżeli za grubo pozbawisz się części tego wspaniałego owocu. Pamiętaj. Trening czyni mistrzem.

O jednego głąba za dużo

Z każdej połówki ananasa wytnij ze środka głąb. Jest on twardy i niejadalny, choć oczywiście zawsze po odkrojeniu należy go „wyssać” z tego, co się da. Mamy już pięknie obraną połówkę ananasa, teraz pora zrobić to samo z jego drugą połową. Na koniec pokrój owoc na kawałki wielkości, jakie lubisz. Można już zajadać ze smakiem. Co za smak, co za soczystość!

Upajaj się smakiem i soczystością ananasa

Ananas szybko się psuje, więc jeżeli nie masz zamiaru zjeść go od razu po prostu schowaj go do lodówki. Tak przechowany będzie na drugi dzień smakował równie wybornie.


Dowiedz się również jak obrać mango. To równie smaczny owoc, jak ananas.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *