Jak pokroić mango

Owoc mango pokrojony w drobną kostkę i uformowany w tzw. jeżyka

Jak pokroić mango? Jak obrać mango? Co zrobić z tym mango? To trzy kluczowe pytania nurtujące każdego, kto po raz pierwszy ma do czynienia z tym smakowitym owocem. Mango to jeden z najbardziej lubianych owoców na świecie. Jest słodziutki i lekko kwaskowy. W naszych sklepach zadomowił się już parę lat temu i dostępny jest niemal przez cały rok. Podobnie jak w przypadku cytrusów sezon na ten owalny owoc przypada zimą. Wtedy naturalnie dojrzewa i wtedy też jest najsmaczniejszy. I podobnie jak cytrusy u nas smakuje inaczej niż tam, gdzie naturalnie rośnie. Dzieje się tak ponieważ zrywany jest jeszcze niedojrzały, by nie ulec zepsuciu w trakcie transportu międzykontynentalnego. Na szczęście pojawiają się już w naszych sklepach owoce które dojrzewały naturalnie, na drzewach, a nie w dojrzewalniach. I na takie mango Was zapraszam.

Jak pokroić mango?

Zdobądź w jakikolwiek sposób jak najbardziej dojrzały owoc mango. Zwróć uwagę na dwie rzeczy. Po pierwsze mango powinno mieć kolory żółte i czerwone. Unikaj tych z ciemną zielenią (zamiast żółtego), są po prostu niedojrzałe. Po drugie szukaj takich owoców przy których znajdziesz informację, że dojrzewały naturalnie na drzewach. Uwierz mi, że obie te sprawy mają kluczowy wpływ na smak mango. Podpowiem Ci, że w jednej z popularnych sieciówek spożywczych takie mango pojawia się raz na czas na półkach. Uwierz, warto. Bardzo warto.

Porada-> zakupiony owoc pozostaw w domu na wierzchu dodatkowo na 3-4 dni, aż stanie się bardzo miękki

Weź dojrzały owoc w dłoń, a następnie przyjrzyj się jego kształtowi. Jest owalny i lekko spłaszczony. W jego środku znajduje się duża pestka, która ma dokładnie taki sam kształt jak sam owoc. Jest duża, płaska i dość cienka.

Dobieramy się mango do skóry

Ułóż mango w jednej dłoni w taki sposób, aby węższe boki skierowane były na prawo i lewo, nie zaś w górę i dół.
Teraz nacinaj owoc w połowie prowadząc ostry nóż od góry w dół. Gdy trafisz na pestkę prowadź dalej nóż po jej boku aż do przecięcia owocu na pół. Oczywiście w trakcie krojenia (jak to już będzie możliwe) oprzyj owoc o blat kuchenny, aby uniknąć skaleczenia dłoni.

Odłóż na bok połówkę mango z pestką i weź do ręki połowę mango tę bez pestki. Następnie ostrym nożykiem ponacinaj miąższ na krzyż w małej wielkości kwadraty. Rób to tak, aby nie przeciąć skórki owocu. Teraz odwróć naciętą połówkę owocu skórką do góry i dociskając ją delikatnie wypchaj nacięty miąższ tak, aby powstał klasyczny „jeżyk”. Odetnij kawałki owocu od skórki ostrym nożem. Dokładnie tak samo zrób z drugą połówką owocu. To wszystko.



Do czego użyć mango

Przede wszystkim soczyste i dojrzałe mango to znakomity owoc, który smakuje jedzony solo. Ale poza tym mango ma naprawdę nieskończenie wiele zastosowań.  Mango doskonale sprawdzi się na przykład jako dodatek do sałatek (zobacz <<przepis na sałatkę z krewetkami>>), a także do ryb w formie salsy (zobacz <<przepis na salsę z mango>>). Znakomicie smakuje również podane do deserów w formie musu owocowego (zobacz <<przepis na deser z tapioki>>).

Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *