Jak rozebrać kurczaka do rosołu

Instrukcja rozbioru połowy kurczaka ze wskazaniem na możliwe sposoby zastosowania poszczególnych elementów ptaka.

Jak rozebrać kurczaka większość z Was zapewne wie. Poniższy post w żaden sposób nie ma więc nikogo instruować jak to zrobić, a jedynie zwrócić uwagę na fakt, że warto kupować całego albo choćby połowę kurczaka. Zakup takiej połówki kurczaka jest sporo tańszy, aniżeli zakup np. samych jego jakże smacznych udek. Kupno jedynie kurzej piersi choć rozsądne, to pozbawia uciech jedzenia bardziej soczystych elementów tego ptaka. Zakup połówki kurczaka daje wybór i wolność za rozsądne pieniądze. Po to jest ten post. Aby poddać pomysł, że pół ptaka to całkiem dobry wybór.

Składniki

połówka wiejskiego kurczaka prosto od rzeźnika lub od baby
duży ostry nóż

Jak rozebrać kurczaka do rosołu

Zdobądź połowę porządnego kurczaka. Najlepiej od rzeźnika, albo prosto od baby ze wsi. Złap ptaka za nogę. Zwróć uwagę na połączenie jego jędrnej nogi z piersią. W tym momencie to właśnie to miejsce szczególnie powinno Cię zainteresować. Najpierw natnij nożem skórę, a następnie przetnij mięsień pomiędzy udkiem, a piersią kurczaka. Teraz odwróć półtuszkę i delikatnie staraj się odłamać udko od piersi. Przeszkodę w postaci kości udowej albo przetnij nożem, albo sprytnie obetnij wokół.

Oto piękne kurczęce udko. Odłóż je na bok, pora zająć się resztą ptaka. Prowadząc nóż wokół kości wykrój skrzydełko z korpusu kurczaka. Pora zająć się piersią z kurczaka. Prowadząc nóż wzdłuż mostka ptaka odkrój delikatnie pierś od korpusu kurczaka. Z wykrojonej piersi odkrój tzw. polędwiczkę. Z pozostałego korpusu kurczaka odkrój tzw. łój, czyli bardzo tłuste elementy ptaka. Nie będą Ci potrzebne.

Jak wykorzystać elementy kurczaka

Wszystkie kawałki kurczaka spakuj osobno w woreczki i zamroź. Zauważ, ile dobrego jedzenia możesz przygotować dzieląc półtuszkę kurczaka według mojej propozycji. Z piersi z kurczaka możesz przyrządzić np. pyszny kurczak w sosie śmietanowym. Udko możesz podzielić i przyrządzić kurczak duszony z warzywami. Z korpusiku, kurzej łapki i skrzydełka przygotujesz fantastyczny wywar lub galaretka drobiowa. Część wywaru możesz przeznaczyć na przygotowanie dowolnego treściwego sosu.

Nie musisz być mistrzem filetowania i wycinania. Nawet jeśli nie zrobisz tego idealnie (podobnie jak ja) nic się nie stanie. Ważne, że kupując połowę kurczaka i dzieląc go w powyższy sposób zapewnisz sobie dowolność w przygotowaniu kilku obiadów. Przekonaj się, że warto.

Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *