Jarzynowa na rosole z ryżem podana

Jarzynowa na rosole to prosta zupa, którą można ugotować naprędce ze składników, które akurat mamy w domu. Wystarczy nieco bulionu drobiowego oraz na przykład marchewki, cukinii, pieczarek, ryżu i kwaśnej śmietany.

Jarzynowa na rosole to prosta zupa, którą można ugotować naprędce ze składników, które akurat mamy w domu. Wystarczy nieco bulionu drobiowego oraz na przykład marchewki, cukinii, pieczarek, ryżu i kwaśnej śmietany. Jarzynowa na rosole to świetny wybór dla amatorów zup. Jej bazą jej pozostały np. po niedzielnym obiedzie rosół z kawałkiem kurczaka. Choć tego ostatniego obecność nie jest wymagana. Warzywa, które znajdziecie w lodówce z przyjemnością dotrzymają towarzystwa rosołowi. Dzięki temu otrzymacie zdrową, przyjemną dla podniebienia zupę. A przy okazji wykorzystacie znajdujące się w Waszych lodówkach pozostałości. To ważne, by umieć takie pozostałości w sposób smakowity wykorzystać. Jarzynowa na rosole dowodzi tego, że warto im dać szansę zamiast je wyrzucać.

Składniki

litr rosołu domowego
2-3 pieczarki
kawałek cukinii
mała marchewka
dymka
cebula
natka pietruszki
garść ugotowanego ryżu
słodka śmietanka
suszony tymianek
sól, pieprz

Zupa jarzynowa na rosole przepis

Zacznij od przygotowania warzyw. Pokrój pieczarki w plastry, posiekaj w drobną kostkę cebulę, natomiast cukinię pokrój w półplasterki. Marchewkę również pokrój w półplasterki, a dymkę posiekaj.

Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć cebulę. Smaż krótko, aby cebula się zeszkliła. Następnie wrzuć na patelnię pieczarki. Dodaj sól, pieprz, tymianek i smaż, aż grzyby się zrumienią. Na koniec dorzuć dymkę i smaż jeszcze minutę.

Zagotuj w garnku rosół i wrzuć do niego przesmażone pieczarki z dymką.

Na tej samej patelni (dolewając odrobinę oliwy) przesmaż marchewkę i cukinię. Przełóż do rosołu przesmażone warzywa, uzupełnij gorącą wodą, jeśli potrzeba. Następnie dodaj sól, pieprz i gotuj jarzynową na rosole 30 minut na wolnym ogniu.

Posiekaj natkę pietruszki. Gdy ta ma wspaniałe, grube łodygi odkrój je wcześniej i wrzuć do zupy. Dodadzą jej smaku.

Jarzynowa na rosole propozycja podania

Gdy jarzynowa na rosole jest gotowa wrzuć do niej ugotowany ryż. Na koniec wlej do zupy 50-100 ml słodkiej śmietanki (w zależności od upodobania), zamieszaj i gotuj zupę 2 minuty. Wyłącz gaz pod garnkiem i dodaj posiekaną natkę pietruszki. Podawaj posypaną natką pietruszki z kromką wiejskiego chleba. Smakować będzie zaraz po przygotowaniu, ale i równie dobrze dnia następnego.


Dowiedz się <<jak zrobić idealny rosół drobiowy>>.


Rekomendowane przepisy