Jesienna kanapka z awokado i gorgonzolą

Kanapka przygotowana z kromki pieczywa z dodatkiem awokado obłożonej plastrami gruszki, serem gorgonzolą oraz pistacjami w miodzie i cynamonie.

Kanapka z awokado i gorgonzolą to prawdziwy majstersztyk. Nie żeby to było coś odkrywczego, ale kombinacja smaków na tej kanapce daje absolutnie fantastyczny efekt. Nawet jeśli nie jesteś fanem połączenia słodkiego ze słonym ta kanapka Cię zaskoczy. Zdecydowanie polecam jej wypróbowanie teraz, jesienią, bo wtedy smakować będzie najlepiej. To właśnie jesienią dostępne są najsmaczniejsze gruszki, a wybór ich jest duży. Owoc ten jest ważnym składnikiem mojej kanapki. Podobnie zresztą, jak mielony cynamon. Więcej w przepisie poniżej. Spróbuj koniecznie, bo warto.

Składniki

świeży chleb o miękkiej skórce
ser gorgonzola (słodka wersja)
dojrzałe awokado
dojrzała gruszka
miód
orzechy pistacjowe lub inne niesolone
mielony cynamon
sól, pieprz

Kanapka z awokado przepis

Obierz orzechy i pozbaw skórek, a następnie posyp orzechy mielonym cynamonem. Teraz obtocz je dokładnie, aby każdy z nich został pokryty tą cudownie aromatyczną przyprawą. Wrzuć orzechy do garnuszka i postaw na mały ogień. Dodaj do orzechów łyżkę dobrego miodu i delikatnie zamieszaj całość. Podgrzewaj orzechy z miodem i cynamonem krótko, tylko do momentu aż miód stanie się bardziej płynny i ładnie pokryje wszystkie orzechy. Wyłóż orzechy na talerzyk, rozdziel je i odstaw na chwilę na bok, aby nieco przestygły.

Gruszkę umyj, osusz ręcznikiem papierowym i pokrój w cienkie plasterki wraz ze skórką. Awokado przekrój na połowę i wyjmij miąższ na talerzyk. Rozgnieć awokado widelcem, dodaj sól i pieprz.

Dobry chleb to dobra kanapka. Ponieważ moja kanapka z awokado ma kilka składników potrzebny jest chleb, którego gryzienie nie spowoduje, że wszystkie składniki spadną z kromki. Bagietka (bułka wrocławska) z niezbyt twardą skórką będzie najlepszym wyborem. Może to być także chleb tostowy, jeśli wolisz. Co nie wybierzesz ważne, aby pieczywo było świeże.

Każdą z kromek chleba posmaruj pastą z awokado, a następnie rozłóż na nich plastry gruszki. Takiej dojrzałej, słodziutkiej. Rozłóż na kromki chleba po solidnym plasterku wspaniałej gorgonzoli. Kremowej, słodkiej, z lekką pleśnią. Jakość robi różnicę, przekonasz się.

Kanapka z awokado i gorgonzolą sposób podania

A zatem wielki finał. Pora na oblane miodem, a posypane wcześniej cynamonem orzechy pistacjowe. Powinny wylądować na wierzchu kanapki z awokado. Nie sposób odmówić sobie jeszcze odrobiny miodu i szczypty cynamonu na sam wierzch takiej pysznej kanapki,

Podawaj od razu i zachwycaj się niezwykłym połączeniem kremowej i aksamitnej gorgonzoli, słodyczy miodu z cynamonem i dojrzałymi gruszkami. Awokado zaś dopełni całości swoją teksturą. Rewelacja!


Wypróbuj klasyczny brytyjski <<przepis na tosty z serem>> welsh rarebit.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *