Kaczka smażona podana z kaszą i warzywami

Kaczka pozostała z dnia poprzedniego smażona krotko z mieszanką kasz oraz startymi warzywami.

Kaczka smażona to doskonały przykład na smaczne spożytkowanie jedzenia pozostałego po weekendowym szaleństwie w kuchni. Oczywiście jeśli po niedzielnym obiedzie pozostał Ci np. kurczak, a nie kaczka poniższy przepis również możesz wykorzystać. Chodzi tutaj bowiem o zasadę, a nie szczegóły. W poniedziałek wystarczy jedynie zajrzeć do lodówki i szeroko otworzyć umysł, a pomysły z pewnością zrodzą się same. A jeśli tak się nie stanie zawsze możesz wykorzystać poniższy przepis.

Składniki

200 gramów mięsa pieczonej kaczki;
200 gramów kaszy lub mieszanki kasz;
marchewka;
cukinia;
dymka;
papryczka chilli;
2 wiejskie jajka;
sól, pieprz;

Kaczka smażona przepis

Zacznij od ugotowania kaszy. Może to być mieszanka różnych kasz, soczewicy, ryżu, bulguru itd itp. Jeszcze lepiej, jeśli masz takie pozostałości z dnia poprzedniego. Zdecydowanie skróci to czas przygotowania tego dania.

Moja kaczka była pieczona dzień wcześniej (dowiedz się jak smakuje kaczka pieczona) i co nieco z niej pozostało. Mięso należy pokroić w nieduże kawałki. Trochę dymki świetnie wzbogaci smak dania. Posiekaj ją drobno wraz z białą częścią. Marchewkę i cukinię zetrzyj na dużych oczach tarki. Posiekaj również czerwone chilli, odcedź kaszę. Wszystko gotowe, możemy finalizować naszą potrawę.

Na patelni rozgrzej najlepiej nieco tłuszczu z kaczki, który pozostał po jej pieczeniu. Wrzuć dymkę i chilli i krótko podsmaż. Następnie wrzuć starte warzywa. Całość posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem do smaku. Warto dodać również trochę kaczego smalcu pozostałego po pieczeniu lub łyżkę gęsiego smalcu, jeśli takowym dysponujesz. Dania wcale to nie obciąży, za to doda znakomitego smaku. Smaż warzywa 3 minuty na średnim ogniu. Następnie do przesmażonych warzyw wrzuć pokrojoną kaczkę i smaż wszystko kolejne 3 minuty.

Kaczka smażona sposób podania

Na koniec dodaj na patelnię kaszę, zamieszaj i smaż całość chwilkę, aby kasza podgrzała się. Na osobnej patelni usmaż omleta z jajek. Danie podawaj na ciepło ozdobione posiekaną zieloną dymką, skropione ostrym sosem chilli i udekorowane pokrojonym w paski omletem. Bardzo, bardzo dobre.

Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *