Kalafior smażony chrupiący jak trzeba

Kalafior podzielony na różyczki, odpowiednio przyprawiony, a następnie smażony na chrupiąco.

Kalafior smażony to fantastyczna alternatywa dla osób nie pałających miłością do kalafiora w jego gotowanej wersji. To charakterystyczne warzywo podczas smażenia na oliwie nabiera chrupkości i wyjątkowego, głębokiego smaku. Dla mnie sam w sobie w takiej postaci jest jadłem doskonałym. Koneserzy mogą dodatkowo doprawić warzywo przed obróbką cieplną swoją ulubioną przyprawą. Ja użyłem tylko soli ( w niewielkiej ilości) i pieprzu (tego sobie nie żałowałem).  W ten sposób kalafior smażony może być genialnym dodatkiem np. do dań kuchni azjatyckich. Wypróbuj, bo warto.

Składniki

duży kalafior
Twoja ulubiona przyprawa (opcja)
oliwa
sól, pieprz

Przepis na kalafior smażony

Zdobądź świeżego, pięknego i dużego kalafiora. Z kalafiora odkrój liście, a następnie wykrój głąb tak, aby uzyskać zgrabne różyczki kalafiora. Różyczki mogą być duże, małe albo różnorakich rozmiarów. Wszystko zależy od Twoich preferencji, zwłaszcza że nie ma to większego znaczenia dla uzyskania świetnego smaku smażonego kalafiora. Różyczki kalafiora dobrze umyj pod bieżącą wodą. Danie ma być wegetariańskie, więc nie potrzebujemy w naszym warzywie np. ślimaków.

Ugotuj kalafiora w osolonej wodzie do stanu „al dente”. Oznacza to, że kalafior uznamy za gotowy, gdy „pod zębem” będzie stawiał lekki opór, ale zasadniczo będzie na tyle miękki, że będzie nadawał się do jedzenia. Ugotowanego kalafiora odcedź i pozostaw do całkowitego przestygnięcia. Kalafiora możesz oczywiście ugotować na parze jeśli preferujesz taki sposób gotowania. Zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem będzie, jeśli kalafiora ugotujesz w wodzie lub na parze dzień wcześniej i przechowasz go przez noc w lodówce. Będzie wtedy sprężysty i smakować będzie jeszcze lepiej.

Kalafior smażony sposób podania

Na patelni rozgrzej do średniej temperatury nieco oliwy. Kalafiora posól, a następnie posyp świeżo zmielonym pieprzem i Twoją ulubioną przyprawą (opcja). Smaż kalafiora na średnim ogniu z każdej strony, aż ten pięknie się miejscami zrumieni i nabierze chrupkości. Zaraz po upieczeniu skrop kalafiora  oliwą extra vergine. Podawaj w temperaturze pokojowej . Smakuje absolutnie fenomenalnie.


Poznaj jak wspaniale smakuje sałatka ze szparagami. Lekka, łatwa i przyjemna.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *