Kalafior smażony to fantastyczna alternatywa dla osób nie pałających miłością do jego gotowanej wersji. To charakterystyczne warzywo podczas smażenia na oliwie nabiera chrupkości i wyjątkowego, głębokiego smaku. Dla mnie sam w sobie w takiej postaci jest jadłem doskonałym. Koneserzy mogą dodatkowo doprawić warzywo przed obróbką cieplną swoją ulubioną przyprawą. W ten sposób kalafior smażony może być genialnym dodatkiem np. do dań kuchni azjatyckich. Wypróbujcie, bo warto.
Składniki
duży kalafior
Twoja ulubiona przyprawa (opcja)
oliwa
sól, pieprz
Przepis na kalafior smażony
1. Zdobądź świeżego, pięknego i dużego kalafiora.
2. Z kalafiora odkrój liście, a następnie wykrój głąb tak, aby uzyskać różyczki kalafiora. Różyczki mogą być duże, małe albo różnorakich rozmiarów. Wszystko zależy od Twoich preferencji, zwłaszcza że nie ma to większego znaczenia dla uzyskania świetnego smaku smażonego kalafiora.
3. Różyczki kalafiora dobrze umyj pod bieżącą wodą. Danie ma być wegetariańskie, więc nie potrzebujemy w naszym warzywie np. ślimaków.
4. Gotuj kalafiora w osolonej wodzie do stanu „al dente”. Oznacza to, że nasz kalafior uznamy za gotowy, gdy „pod zębem” będzie stawiał lekki opór, ale zasadniczo będzie na tyle miękki, że będzie nadawał się do jedzenia.
5. Ugotowanego kalafiora odcedź i pozostaw do całkowitego przestygnięcia. Zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem będzie, jeśli kalafiora ugotujesz dzień wcześniej i przechowasz go przez noc w lodówce. Będzie wtedy sprężysty i smakować będzie jeszcze lepiej.
Kalafior smażony sposób podania
Na patelni rozgrzej do średniej temperatury nieco oliwy. Kalafiora posól, a następnie posyp świeżo zmielonym pieprzem i Twoją ulubioną przyprawą (opcja). Smaż kalafiora na średnim ogniu z każdej strony, aż ten pięknie się miejscami zrumieni i nabierze chrupkości. Podawaj w temperaturze pokojowej zaraz po upieczeniu skropiony oliwą extra vergine. Smakuje absolutnie fenomenalnie.
Poznaj pyszny <<przepis na sałatkę ze szparagami>>. Lekka, łatwa i przyjemna.