Kalafior z groszkiem w sosie cytrynowym

Kalafior z groszkiem krótko smażone, a następnie duszone i podane w sosie cytrynowym przyrządzonym z jajek oraz soku z cytryny.

Kalafior z groszkiem przyrządzony na sposób kreteński , czyli na koniec zaciągnięty genialnym cytrynowym sosem, to moja kolejna propozycja dla prawdziwych smakoszy. Jeżeli nie jesteś fanem warzyw to jestem przekonany, że sposób, w jaki przygotowuje się je na słonecznej Krecie przypadnie Ci do gustu. A co to za tajemnica przygotowania warzyw? Żadna. Po prostu sporo oliwy i dobrej jakości warzywa. Ważne, by były to warzywa sezonowe, lokalne. Sos tradycyjny, grecki. Avgolemono, czyli sok z cytryny i jajko. Rewelacja.

Składniki

1 średni kalafior;
200 gramów świeżego (lub mrożonego) groszku
pęczek koperku;
dymka;
1 jajko;
1 cytryna;
oliwa z oliwek;
sól, pieprz;

Przepis na kalafior z groszkiem w sosie

Kalafiora podziel na różyczki pozbawiając go głąba (nie będzie potrzebny w tym daniu),  groszek umyj i wsyp do miski. W niedużym garnku rozgrzej oliwę. Ile oliwy? Tyle, by pokryło dno garnka. Kreteńskie „pół szklanki” sprawdzi się znakomicie. Dymkę posiekaj i wrzuć do garnka z oliwą. Krótko przesmaż, aby dymka leciutko się zezłociła.

Wrzuć do garnka podzielonego na różyczki kalafiora. Smaż mieszając od czasu do czasu przez około 3-4 minuty, aż kalafior wchłonie nieco oliwy i nabierze smaku. Do przesmażonego kalafiora wrzuć groszek. Zamieszaj warzywa, jeżeli oliwy jest za mało wlej jeszcze tyle, aby pozostało jej trochę na dnie garnka. Zamieszaj i smaż warzywa 2 minuty. Warzywa posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Posiekaj garść świeżego koperku i również wrzuć do garnka z warzywami.

Wlej do warzyw szklankę (lub nieco więcej) gorącej wody. Jeśli chcesz więcej sosu dodaj jeszcze nieco wody. Wiedz jednak, że mój kalafior z groszkiem w sosie cytrynowym to nie ma być zupa, a rodzaj potrawki. Sos ma być wspaniałym dopełnieniem smaku, a nie płynem zaspokajającym głód. Przykryj garnek pokrywką, zmniejsz gaz do minimum i duś warzywa 15 minut, do miękkości. Uważaj, aby warzyw nie rozgotować, mają pozostać „al dente”.

Na koniec wbij do szklanki jajo, wyciśnij sok z cytryny w wyciskarce. Jajko dokładnie rozbełtaj, a następnie wlewaj do niego bardzo powoli sok z cytryny cały czas mieszając, aż uzyskasz gęstą masę.

Porada-> przed wlaniem masy jajecznej do garnka zdejmij go z ognia

Zdejmij garnek z gazu i daj „odpocząć” warzywom 1-2 minuty, chodzi o to, by masa jajeczna nie ścięła się tuż po wlaniu jej do garnka. Gdy danie nieco ochłonie wlej do garnka masę jajeczno  cytrynową. Potrząsaj chwilę garnkiem, aż powstanie gęsty, cytrynowy sos. Jeżeli trzeba dopraw danie jeszcze solą, pieprzem i świeżym koperkiem.

To przepyszne danie, które może być podawane jako odrębny posiłek. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by był to smakowity dodatek do dania głównego.


Poznaj <<przepis na kotlety z kalafiora>> idealne dla smakoszy.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *