Kalmary smażone na oliwie

Pokrojone w krążki kalmary krótko smażone na oliwie z dodatkiem sporej ilości czosnku oraz chili.

Kalmary smażone według włoskiego przepisu to pyszne i proste jedzenie. To bez wątpienia najszybsze danie jakie znam, a smak ma niezastąpiony. Oczywiście najlepiej zdobyć świeże kalmary, ale i te mrożone dadzą radę. Przyznam szczerze, że od pewnego czasu kupuję mrożone tuby kalmarów (kalmary w całości) i po ich rozmrożeniu kroję dopiero na krążki. Mam wtedy pewność, że kalmary są w porządku, a krążki mają wielkość taką, jaką lubię. Jeśli nie lubisz kalmarów możesz zrobić to danie np. z krewetkami. Bo dla mnie istotą tego dania nie są jednak kalmary. Jest nią przepyszny sos, jaki powstaje przy przyrządzaniu tego dania.

Składniki

250 gramów kalmarów;
oliwa extra vergine;
2 ząbki czosnku;
natka pietruszki;
płatki chili;
ciabatta;

Przepis na kalmary smażone na oliwie

Przygotuj 250 gramów kalmarów (można kupić mrożone i rozmrozić wcześniej), najlepszą z możliwych oliwę extra vergine, 2 ząbki czosnku, natkę pietruszki, a także płatki chili. Potrzebne będzie również kilka kromek świeżego, pszennego chleba (np. ciabatta).

Na rozgrzaną patelnię wlej sporo oliwy i wrzuć pokrojony czosnek. Smaż czosnek około 1 minuty, a następnie wrzuć kalmary i płatki chilli. Smaż kalmary na średnim ogniu około 2 minut, po czym wrzuć posiekaną natkę pietruszki. Dolej kilka łyżek oliwy extra vergine i smaż jeszcze maksymalnie 1 minutę. Pamiętaj, jeśli „przesmażysz” kalmary będą twarde i gumiaste. Kilka minut smażenia absolutnie wystarczy, aby były miękkie i rozpływały się w ustach. Na koniec posól danie do smaku.

Oprócz kalmarów do zjedzenia pozostaje na talerzu wspaniały, ostry sos czosnkowy. Maczaj w nim kromki chleba, nie zostaw ani kropli.


Poznaj <<przepis na kalmary w cieście piwnym>>.


Rekomendowane przepisy