Kalmary w cieście piwnym z kurkumą

Kalmary w cieście, czyli krążki kalmarów maczane w cieście naleśnikowym z dodatkiem jasnego piwa,  smażone krótko w głębokim tłuszczu.

Kalmary w cieście przygotowuje się naprawdę szybko. Jeśli  nie przepadasz za kalmarami w oliwie z czosnkiem i ostrą papryczką to powinieneś spróbować właśnie tych w cieście. W poniższym przepisie proponuję przygotować je w cieście z mąki kukurydzianej, aby uzyskać piękny złoty kolor dania. Do ciasta w tym przypadku zdecydowanie doradzam użycie dobrej jakości jasnego piwa. Nawet jeżeli nie przepadasz za nim to jego niewielka ilość na pewno nie zepsuje Ci smaku kalmarów.

Składniki

2 spore oczyszczone kalmary
mąka kukurydziana lub pszenna
mielona kurkuma
proszek do pieczenia
1 duże wiejskie jajko
piwo jasne (mała puszka)
mleko
cytryna
sól

Przepis na kalmary w cieście piwnym

Kalmary dobrze umyj pod bieżącą wodą i osusz na ręcznikach papierowych (zobacz również kalmary faszerowane szynką). Sprawione kalmary pokrój w krążki, jeszcze raz umyj i bardzo dobrze osusz ręcznikami papierowymi.

Do miski przesiej szklankę mąki. Następnie do mąki wbij 1 wiejskie jajko i wlej pół szklanki mleka. Wsyp również 1 kopiatą łyżeczkę mielonej kurkumy, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i łyżeczkę soli. Wlej do ciasta pół szklanki piwa. To ważne, aby było to właśnie piwo. Jasne. Wymieszaj dokładnie całość. Jeżeli potrzeba dolej jeszcze więcej piwa. Gotowe ciasto winno mieć konsystencję zbliżoną do ciasta naleśnikowego. Musi jednak być na tyle gęste, aby dobrze oblepiło kalmary i z nich nie „obciekało”. Następnie przykryj miskę ściereczką i odstaw na 20 minut.

Kalmary gotowe, ciasto gotowe, zabieramy się zatem za smażenie pysznych panierowanych kalmarów.

Obtaczaj kalmary w cieście partiami bezpośrednio przed smażeniem.

W rondelku lub na patelni rozgrzej dość sporo oleju, a następnie smaż kalmary po kilka sztuk. Temperatura oleju winna oscylować pomiędzy 160 a 180 stopni. Kalmary powinny się smażyć absolutnie nie dłużej niż 3 minuty, w przeciwnym razie będą gumiaste. Usmażone kalmary odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych.

Kalmary w cieście sposób podania

Podawaj z cząstkami cytryny i ulubionymi sosami, np. czosnkowym lub „tysiąca wysp”.


Wypróbuj stary holenderski przepis i przygotuj dorsz w cieście piwnym, prawdziwy przysmak z Niderlandów.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *