Kalmary w sosie pomidorowym

Kalmary w sosie pomidorowym to pokrojone w paski oczyszczone uprzednio kalmary duszone w pomidorach z dodatkiem natki kopru włoskiego, czerwonego wina i czosnku podawane finalnie z makaronem.

Kalmary w sosie pomidorowym to bardzo charakterystyczne w smaku danie. Pokrojone w paski oczyszczone uprzednio kalmary duszone są w pomidorach z dodatkiem czerwonego wina i czosnku a także dużej ilości naci kopru włoskiego. Danie jest wyraziste w smaku i z pewnością sprawi przyjemność amatorom owoców morza. Tak przygotowane kalmary najlepiej jest serwować z makaronem kritharaki, czyli takim w kształcie ziarenek jęczmienia. Ten makaron, oprócz spaghetti, jest najpopularniejszym makaronem na Krecie. Jeśli nie dysponujesz makaronem kritharaki możesz użyć makaronu orzo.

Składniki

4 średniej wielkości oczyszczone kalmary
2-3 duże pomidory lub 100-200 ml przecieru pomidorowego
100 ml czerwonego wytrawnego wina
100 ml oliwy
1-2 ząbki czosnku
cebula
pęczek natki kopru włoskiego
liść laurowy
sól, pieprz

Przepis na kalmary w sosie pomidorowym

Kalmary umyj, osusz i pokrój na kawałki według uznania. Podpowiem, że najlepsze będą średniej wielkości pierścienie lub paski.

Wlej na patelnię około 100 ml oliwy, ta ilośc może Ci się wydawać nieco przesadzona, ale zaręczam, że jest właściwa, a danie nie będzie tłuste. Danie to przyrządza się na Krecie a tutaj taka ilośc oliwy uważana jest za wręcz nikczemną. Na rozgrzaną oliwę wrzuć kalmary. Smaż krótko, mieszając od czasu do czasu. Kiedy kalmary się zrumienią dolej do nich wino. Duś całość chwilę, aż wino odparuje. Następnie dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę i smaż krótko, aż cebula się zeszkli.

Kiedy cebula się zeszkli dodaj na patelnię starte pomidory lub przecier pomidorowy (najlepiej domowy, własnoręcznie przygotowany). Dodaj również sól, pieprz, grubo posiekany czosnek, liść laurowy, a także posiekaną natkę kopru włoskiego, natki kopru powinno być sporo.

Duś kalmary w sosie pomidorowym na wolnym ogniu około 40 minut do miękkości. Podawaj np. z makaronem kritharaki (kształt ziarenek jęczmienia) posypane świeżą natką kopru włoskiego.


Poznaj rewelacyjny przepis na jajka po skandynawsku z krewetkami. Przekonaj się także jak super smakuje mątwa duszona z warzywami przyrządzona w stylu greckim.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *