Kalmary w sosie pomidorowym

Kalmary w sosie pomidorowym to pokrojone w paski oczyszczone uprzednio kalmary duszone w pomidorach z dodatkiem natki kopru włoskiego, czerwonego wina i czosnku podawane finalnie z makaronem.

Kalmary w sosie pomidorowym to bardzo charakterystyczne w smaku danie. Pokrojone w paski oczyszczone uprzednio kalmary duszone są w pomidorach z dodatkiem dużej ilości naci kopru włoskiego, czerwonego wina i czosnku. Tak przygotowane kalmary najlepiej jest serwować z makaronem kritharaki, czyli takim w kształcie ziarenek jęczmienia. Ten makaron, oprócz spaghetti, jest najpopularniejszym makaronem na Krecie.

Składniki

4 średniej wielkości oczyszczone kalmary
2-3 duże pomidory lub 100-200 ml przecieru pomidorowego
100 ml czerwonego wytrawnego wina
1-2 ząbki czosnku
cebula
pęczek natki kopru włoskiego
liść laurowy
sól, pieprz

Przepis na kalmary w sosie pomidorowym

Kalmary umyj, osusz i pokrój na kawałki według uznania. Podpowiem, że najlepsze będą średniej wielkości pierścienie lub paski.

Wlej na patelnię około 100 ml oliwy, a następnie wrzuć kalmary. Smaż krótko, mieszając od czasu do czasu, a kiedy się zrumienią dolej do nich wino. Duś całość chwilę, aż wino odparuje. Następnie dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę i smaż krótko, aż ta się zeszkli. Dodaj starte pomidory lub przecier pomidorowy, sól, pieprz, grubo posiekany czosnek, liść laurowy, a także posiekaną natkę kopru włoskiego.

Duś kalmary w sosie pomidorowym na wolnym ogniu około 40 minut do miękkości. Podawaj np. z makaronem kritharaki (kształt ziarenek jęczmienia) posypane świeżą natką kopru włoskiego.


Poznaj rewelacyjny <<przepis na jajka po skandynawsku>> z krewetkami.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *