Kanapka z indykiem przysmak z Nowego Jorku

Kanapka z indykiem przygotowana została na bazie bułki posmarowanej majonezem i musztardą, wypełnionej obficie plastrami wędzonego indyka oraz serem cheddar, a następnie krótko zapiekanej.

Kanapka z indykiem taka z dużą ilością wędliny to moje wspomnienia z „Wielkiego Jabłka”. Ilekroć ją jadam przenoszę się myślami do tego jedynego na świecie miasta. Oczywiście nie ma w tej kanapce nic nadzwyczajnego i odkrywczego, ale naprawdę można ją polubić. A nawet stać się jej wielkim zwolennikiem. Jej skład zwykle „wypełnia” nowojorskiego bajgla, ale ponieważ ten rodzaj pieczywa jest u nas nieosiągalny (a ten, który jest bywa zwykle niejadalny) użyłem bułki do hamburgerów. Kanapka z indykiem najlepiej smakuje podgrzana i pozostawiona następnie na 2 minutki do przestygnięcia. Ser pozostaje wtedy lekko „lejący się”, bułka jest chrupiąca, a wędlina ciepła.

Składniki

3 duże bułki do hamburgerów;
300 gramów dobrej wędliny z wędzonego indyka;
6 plastrów dobrego sera żółtego;
majonez;
musztarda Dijon;
sałata lodowa;

Kanapka z indykiem przepis

Przygotuj trzy duże bułki do hamburgerów, pszenne, najlepiej z sezamem. Kanapka musi być duża, jak wszystko w USA. Bułki przekrój na połowę. Spodnią część każdej z nich posmaruj 1 łyżką dobrego majonezu, a górną nieco mniejszą ilością musztardy Dijon.

Na spodnią część nałóż po 80-100 gramów dobrej wędliny z wędzonego indyka (najlepiej z fileta wędzonego w całości, unikaj tych „mielonych”). Tak, wędliny musi być sporo, ponieważ kanapki nowojorskie składają się głównie z mięsa albo wędlin. Wędlina powinna mieć temperaturę pokojową, więc wyjmij ją nawet parę godzin wcześniej z lodówki.

Na wędlinę nałóż po dwa plasterki miękkiego sera żółtego (ja użyłem polskiego cheddara). Ser również powinien mieć temperaturę pokojową, więc również wyjmij go odpowiednio wcześniej z lodówki. Na koniec, na serze rozłóż po kilka listków sałaty lodowej.

Spody bułek przykryj wierzchnimi połówkami, lekko dociśnij i wstaw do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Zapiekaj delikatnie około 5 minut, po czym włącz grzanie od góry, aby górę bułki przyrumienić. Po wyjęciu kanapek z piekarnika daj im „odpocząć” 2 minutki. Przekrój kanapkę na połowę i zajadaj ze smakiem.


Węgierska klasyka, czyli kanapka z salami i czosnkiem na pyszny lunch.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *