Kanapka z łososiem wędzonym awokado i jajkiem

Kanapka z łososiem wędzonym na zimno przygotowana z chleba tostowego posmarowanego serkiem obłożona dodatkowo awokado i jajkiem w koszulce.

Kanapka z łososiem awokado i jajkiem poszetowanym to błyskawiczna, zdrowa i przepyszna propozycja na śniadanie lub na brunch. Taki zestaw jest w stanie przygotować nawet kuchenny laik, choć aby właściwie przyrządzić jajko w koszulce podjąć trzeba będzie kilka prób. Gdy już jednak złapiesz w tym wprawę, przekonasz się, że tak przygotowane jajko smakuje po prostu najlepiej. Przy okazji kolejny raz zachęcam do częstej konsumpcji awokado, czyli niezwykle zdrowego i smacznego owocu.

Składniki

2 kromki pieczywa (tostowe lub zwykłe)
bryndza owcza lub inny serek do smarowania
dwa wiejskie jajka
80 gramów łososia wędzonego na zimno
awokado
sól, pieprz

Kanapka z łososiem i awokado

Jeśli do swojej kanapki wybierzesz chleb tostowy niech to będzie taki z mąki pełnoziarnistej, najlepiej z ziarnami. Najlepsza do smarowania będzie bryndza owcza, ale i serek typu Łaciaty albo Filadelfia dadzą radę. Zwykle używam do tej kanapki plastrów łososia wędzonego na zimno, ale może to być dowolna ryba przyrządzona w taki sposób (np. troć, czy pstrąg).

Tostuj kromki chleba, przygotuj awokado. Powinno być miękkie, ale wcale nie musi mieć konsystencji masła. Tostowane kromki chleba posmaruj serkiem. Najlepiej zrobić to, gdy kromki są jeszcze ciepłe. Dzięki temu serek nieco się roztopi, więc całość smakować będzie lepiej. Na kromki chleba posmarowane serkiem rozłóż plasterki łososia wędzonego lub innej ryby. Ilość oczywiście według Twojego uznania i apetytu.

Na plastry łososia wędzonego nałóż kawałki awokado. To dobra okazja, aby na jedną kromkę nałożyć połowę awokado.

Pora przygotować jajka. Jajka należy poszetować każde z osobna. Najlepiej nada się do tego rondelek. Należy w nim zagotować wodę, z kilkoma łyżkami octu. Najpierw wbij jajko do miski, a następnie wlej je do wrzącej wody z octem. Jajko należy wlać ruchem zdecydowanym, ale delikatnie, aby jak najmniej się rozlało. Żółtko musi pozostać w całości. Dzięki dodatkowi octu jajko zetnie się od razu z wierzchu. Od tego momentu gotuj jajko około 3 minut uważając, aby woda pozostawała na granicy wrzenia. Mocne gotowanie zniszczy strukturę jajka, które finalnie powinno być okrągłą kulką z płynnym żółtkiem w środku.

Kanapka z łososiem propozycja podania

Podawaj z sałatką przygotowaną z rukoli i pomidorków koktajlowych skropionych oliwą extra vergine. Jajko należy delikatnie położyć na wierzchu kanapki, a następnie posolić pamiętając, że słony jest już ser i łosoś. Na koniec, już na talerzu całość posyp dość obficie świeżo zmielonym pieprzem.


Przygotuj pyszne kanapki na imprezę, a także wypróbuj znakomity włoski przepis na spaghetti alle vongole.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *