Kanapka z salami i czosnkiem dla zdrowotności

kromka białego pieczywa z plasterkami węgierskiego salami oraz z siekanym drobno czosnkiem

Kanapka z salami i czosnkiem to zestaw, który ma swoją genezę w czasach PRL. Trudne do zdobycia węgierskie salami firmy PICK zawsze było ozdobą stołu w naszym domu, gdy tylko się w nim pojawiło. Ojciec z namaszczeniem kroił je w cieniutkie plasterki, a na każdy z plastrów salami nakładał posiekany ząbek czosnku. Tak, na jeden plaster salami przypadał jeden ząbek czosnku. Wiele lat minęło i teraz ja zajadam się takim zestawem. Ale w mojej wersji plastry węgierskiego salami nakładam na świeże pieczywo i dopiero wtedy wzbogacam je plasterkami świeżego czosnku. Pysznie i zdrowo.

Składniki

świeża pszenna weka (bagietka, bułka wrocławska)
salami węgierskie oryginalne firmy Pick
kilka ząbków czosnku

Kanapka z salami i czosnkiem sposób przygotowania

O właściwościach zdrowotnych czosnku wiedzą chyba wszyscy. Jest on absolutnym liderem w świecie leczniczych roślin. Czosnek jest naturalnym antybiotykiem, wspomagającym nasz układ odpornościowy w okresach wzmożonych zachorowań i przyspieszający zdrowienie podczas przeziębień i grypy. Ponadto czosnek hamuje rozwój bakterii, zwalcza infekcje, obniża ciśnienie krwi, wspomaga trawienie, ma działanie antynowotworowe i odmładzające.

Nikogo nie trzeba przekonywać o pozytywnym wpływie czosnku na nasze zdrowie. Nasze babcie wiedziały o tym najlepiej i aplikowały nam czosnek zawsze wtedy, kiedy byliśmy zaziębieni, lub walczyliśmy z infekcją. I wszystko byłoby dobrze, gdyby nie jeden jedyny minus czosnku, jego zapach. Za ten zapach odpowiedzialna jest allicyna,  czyli główna substancja czynna czosnku. Na to jednak nic nie poradzimy, wszak czosnek suszony nie zastąpi czosnku świeżego, a już na pewno nie na mojej kanapce. Zatem przygotujmy kanapkę dla zdrowia, a zapach, cóż, wszak nie będzie trwał wiecznie.

Pieczywo pokrój na kromki. Chleb musi być świeży, tylko pszenny. Najlepsza na te pyszne kanapki jest świeżutka weka (bułka wrocławska).
Pokrój w cienkie plasterki salami. Musi to być oryginalne, twarde węgierskie salami Pick, tylko takie smakuje jak należy. Ząbki czosnku obierz z łupinek i pokrój w cienkie plasterki. Jeśli ząbki maja w środku kiełek, koniecznie go usuń.

Na kromkę pieczywa nałóż po 2 lub 3 plasterki salami, a następnie dość obficie obłóż kanapkę plasterkami czosnku. Zajadaj od razu, póki czosnek ostry. Ciekawe, ile ząbków czosnku na takiej kanapce jesteś w stanie zjeść.


Wypróbuj także przepis na roladki drobiowe z szynką i szparagami. Przekonaj się także, jak smakuje bruschetta z awokado i rybkami marynowanymi.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *