Kanapki na imprezę

Kanapki na imprezę przygotowane na białym i ciemnym pieczywie, a obłożyłem je plastrami salami, sardynkami z puszki, gotowanymi jajkami, pomidorem, ogórkiem, papryką i innymi chrupiącymi warzywami.

Kanapki idealne na imprezę przygotowałem na białym i ciemnym pieczywie, a obłożyłem je plastrami salami, sardynkami z puszki, gotowanymi jajkami, pomidorem, ogórkiem, papryką a także innymi chrupiącymi warzywami. Szczerze powiedziawszy takie kanapki jemy z Asią raz na czas na kolację. A dlaczego tylko raz na czas? Ano właśnie dlatego, że smakują wybornie. A wtedy trudno powstrzymać łakomstwo i kanapki znikają w tempie ekspresowym. Inna sprawa, że przygotowanie takich kanapek to świetny sposób na zutylizowanie pozostałości w lodówce.

Składniki

bułka wrocławska
pszenna bagietka z mąki pełnoziarnistej
dwa wiejskie jajka
puszka sardynek w oliwie
salami węgierskie
duży pomidor
świeży ogórek
papryka zielona
dymka
twarożek
masło lub serek do smarowania
kawior z pstrąga lub inny
sól
pieprz

Przepis na kanapki na imprezę

Ugotuj jajka na twardo i pozostaw do przestygnięcia. Obierz ze skorupek dopiero wtedy kiedy już będą przestudzone, wtedy skorupki powinny łatwo odejść od jajka i uzyskasz docelowo ładne plasterki.

Pieczywo pokrój na kromki. Każdą z kromek posmaruj niewielką ilością masła albo serka do smarowania. Możesz też posmarować kromki majonezem, jeśli lubisz, bądź też dowolnym smarowidłem. Pokrój w plasterki pomidora, ogórka i jajka, natomiast paprykę pokrój w małe paski. Odcedź sardynki z oliwy, a następnie osusz dobrze na ręcznikach papierowych.

Nakładaj poszczególne składniki na kromki świeżego pieczywa według upodobania. Możesz zrobić identyczne kanapeczki, lub komponować je różnorodnie. Ozdabiaj kleksami kawioru z pstrąga, majonezu, gałązkami dymki lub szczypiorku, natką pietruszki. Pełna dowolność.


Wypróbuj również <<przepis na kanapkę z salami i czosnkiem>>.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *