Kapuśniak na żeberkach wędzonych to pyszna zupa z kapusty kiszonej przygotowana na wywarze z żeberek wędzonych z dodatkiem startych warzyw, ziemniaków i mięsa z żeberek. Kapuśniak na żeberkach wędzonych to znakomita polska zupa. To obowiązkowa pozycja z klasyki polskiej kuchni. Nie należy kapuśniaku mylić z kwaśnicą, która w porównaniu z nim jest uboższa w składniki, za to zdecydowanie bardziej kwaśna. Niby różnice pomiędzy nimi są niewielkie, dla prawdziwego smakosza jednak kolosalne. Kwestią niezwykle ważną jest użycie dobrych, prawdziwie wędzonych żeberek. Sklepowe, zwłaszcza te „wędzone” aromatami identycznymi z naturalnymi nie wchodzą w grę. Niby to oczywiste, a wciąż zbyt wiele osób na to nie zwraca uwagi.
Składniki
650 gramów żeberek wędzonych;
700 gramów kapusty kiszonej;
mały plaster słoniny;
3-4 duże ziemniaki;
2 liście laurowe;
4 ziela angielskie;
nieduża marchewka;
mała pietruszka;
1 duża cebula;
mąka;
sól, pieprz;
Przepis na kapuśniak na żeberkach wędzonych
Kapustę przesiekaj (jeśli jest bardzo kwaśna możesz ją przedtem trochę przepłukać w wodzie, ale według mnie jest to bez sensu). Przesiekaną kapustę i żeberka wędzone włóż do dużego garnka i zalej wrzątkiem tak, aby przykrył on oba składniki (około 2,5 litra wody). Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, a także pieprz w ziarenkach. Gotuj około 1 godziny, aby kapusta i żeberko były miękkie.
Podczas gdy kapusta z żeberkami się gotuje obierz, pokrój w niedużą kostkę i ugotuj w osolonej wodzie ziemniaki. Obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki marchewkę i pietruszkę. Cebulę i słoninę pokrój w drobną kostkę.
Ugotowane żeberka wyjmij z garnka i pozostaw do przestygnięcia. Gdy mięso nieco przestygnie oddziel je od kości i pokrój w drobną kostkę, następnie wrzuć je do zupy. To będzie Twój najlepszy kapuśniak. Do garnka z miękką kapustą wrzuć starte marchewkę i pietruszkę.
Na średnio rozgrzaną małą patelnię wrzuć słoninę i smaż chwilkę, aż się wytopi. Następnie dodaj pokrojoną w drobną kostkę cebulę i zeszklij ją. Wsyp 2 płaskie łyżki mąki i ciągle mieszając lekko ją podsmaż (tzw. jasna zasmażka). Następnie wlej na patelnię 2 chochelki zupy i ciągle mieszając spraw, aby wszystkie składniki połączyły się w gładką masę. Smaż wszystko około 1 minuty, aż zasmażka zgęstnieje. Gotową zasmażkę wlej do zupy. Zagotuj całość.
Kapuśniak na żeberkach wędzonych sposób podania
Do kapuśniaku dodaj ugotowane, odcedzone ziemniaki. Na koniec dopraw kapuśniak solą i pieprzem, jeżeli potrzeba. Podawaj gorący z kromką wiejskiego chleba.
Poznaj doskonały przepis na zupa z białej kapusty czyli inaczej parzybrodę oraz przepis na zupa fasolowa na żeberkach wędzonych. Rewelacja!