Kapusta zasmażana przepis bardzo tradycyjny

Kapusta kiszona gotowana z przyprawami, a następnie zasmażana na smalcu z dodatkiem wędzonego boczku i cebuli.

Kapusta kiszona gotowana z przyprawami, a następnie zasmażana na smalcu z dodatkiem wędzonego boczku i cebuli. Kapusta zasmażana to ikona polskiej kuchni. Uwielbiania przez wielu zbyt często niesłusznie jednak „ganiona” za tłustość. Owszem, kapusta zasmażana lubi tłuszcz, ale nie ma w tym nic złego, o ile jest to tłuszcz prawdziwy w postaci np. masła lub smalcu. Jak zwykle więc istotą dobrego dania jest słowo klucz: prawdziwe, dobre składniki. Kapusta kiszona nie może być zakwaszana octem, co niestety wciąż zdarza się zbyt często, boczek nie powinien być nastrzykiwany, a smalec najlepiej wytopić samemu z porządnej słoniny.

Składniki

1 kilogram kapusty kiszonej;
150 gramów surowego, wędzonego boczku;
1 duża cebula;
1 lub 2 łyżki smalcu wieprzowego lub gęsiego;
2 płaskie łyżki mąki;
dwie łyżeczki kminku;
1 do 2 łyżeczek cukru;
3 liście laurowe;
5 do 8 ziaren ziela angielskiego;
sól, pieprz;

Kapusta zasmażana przepis

Najważniejszym składnikiem jest oczywiście kapusta kiszona. Musi być jak najwyższej jakości, więc nie kupuj pierwszej lepszej z brzegu, ale wypróbowaną. Odczujesz różnicę, uwierz. Kapustę przesiekaj grubo i włóż do dużego garnka. Dodaj 1 łyżeczkę kminku, liście laurowe, ziele angielskie i zalej gorącą wodą tak, aby nie przykryła ona kapusty. Gotuj kapustę pod przykryciem na wolnym ogniu około 1 godziny (do miękkości).

Podczas gdy kapusta się gotuje pokrój w drobną kostkę cebulę i boczek. Tego ostatniego nie powinno być zbyt wiele, żeby nie zdominował smaku kapusty. Boczek ma jedynie nadać wędzonego aromatu kapuście, więc wystarczy go naprawdę niewiele.

Gdy kapusta jest już miękka odlej dużą szklankę wody z jej gotowania i odstaw na bok. Kapustę odcedź pozostawiając nieco wody w garnku. Do odcedzonej kapusty dodaj 1 łyżeczkę cukru i 2 łyżeczki mielonego pieprzu. Jeżeli lubisz smak kminku wsyp dodatkową łyżeczkę do kapusty. Zamieszaj całość i odstaw na bok.

Na patelni rozgrzej smalec. Na rozgrzany smalec wrzuć następnie boczek i smaż go na średnim ogniu, aby się nieco wytopił. Następnie dorzuć cebulę i smaż wszystko, aż boczek się nieco przyrumieni, a cebula zeszkli. Tak, tłuszczu musi być sporo, na tym polega zasmażka. Dzięki temu tłuszczowi Twoja kapusta kiszona zasmażana będzie najpyszniejsza na świecie. Oczywiście możesz zrobić mniej zasmażki, ale kapusta nie będzie już taka wyborna , Twój wybór.

Porada-> więcej tłuszczu, to więcej smaku. Ale za dużo tłuszczu, to za ciężkie danie.

Wsyp na patelnię mąkę i dość energicznie mieszaj, aż połączy się ona z tłuszczem na patelni. Smaż mąkę z tłuszczem 2 minuty, aż nieco się przyrumieni (tzw. jasna zasmażka), ale nie przypal jej! Na patelnię następnie wlej szklankę soku z gotowania kapusty, cały czas mieszaj, aby nie powstały grudki. Gdy składniki połączą się i powstanie gładka masa smaż wszystko 3 minuty, aż zasmażka zgęstnieje. Gotową zasmażkę przelej do kapusty i dobrze wszystko wymieszaj.

Kapusta kiszona zasmażana zdecydowanie lepiej smakuje na drugi dzień, dlatego nie staraj się jej już teraz doprawić tak, jak lubisz, bo do dnia następnego „przegryzie się” i nabierze świetnego smaku. To idealny dodatek do obiadu np. do kotleta schabowego lub do smażonej kiełbasy. PYCHA!


Koniecznie poznaj sprawdzony przepis na czerwona kapusta duszona po niemiecku.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *