Karkówka z grilla to klasyka ponad wszelkie klasyki w sezonie grillowym. Uwielbiana jest za soczystość mięsa oraz za smak. Jednym słowem to prawdziwy hit na naszych stołach. Jeszcze lepiej, gdy taka karkówka jest z kością. Wiadomo bowiem, że mięso najlepiej smakuje, gdy jest przy kości. Kość oraz tłuszcz w mięsie to prawdziwe budulce smaku. A ja proponuję dodatkowo fenomenalną marynatę do naszej karkówki. Gdy taką karkówkę wieprzową wrzucimy na ruszt niechaj wszystkie łososie, kawiory i owoce morza pod stół się schowają. Tak, karkówka z grilla to nasza chluba narodowa. Bądźmy z niej dumni.
Składniki
plaster karczku wieprzowego o wadze 300 gramów
dobra (Twoja ulubiona) musztarda
gałązki rozmarynu
kawałek imbiru
czosnek
olej roślinny
sól, pieprz
Karkówka z grilla przepis
Mięso umyj, dobrze osusz ręcznikami papierowymi, a następnie posól i posyp świeżo zmielonym pierzem z obu stron. Do naczynia, w którym będziesz marynować mięso wlej olej, a na dnie naczynia rozłóż gałązki świeżego rozmarynu. Teraz połóż na nich plaster karczku z kością. Posiekaj w słupki imbir, obierz i zmiażdż czosnek i włóż wszystko do naczynia z mięsem. Jedna bądź dwie łyżeczki Twojej ulubionej musztardy zdecydowanie wzbogaci smak karkówki wieprzowej.
Wszystkie składniki starannie wmasuj w mięso. Oczywiście z każdej strony. Niech smak tych wspaniałych aromatów dostanie się jak najgłębiej. Teraz naczynie przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki najlepiej na całą noc. Alternatywnie karkówkę w marynacie możesz przełożyć do woreczka strunowego i starannie zamknąć suwakiem.
Mięso wyjmij z lodówki na minimum 30 minut przed planowanym jego grillowaniem. Usuń z karczku wszystkie stałe elementy marynaty (czosnek, rozmaryn, imbir). Gdy ruszt będzie naprawdę mocno nagrzany połóż mięso i piecz kilka minut. Odwróć karkówkę z grilla na drugą stronę i grilluj kolejne 3-4 minuty. Dla wzmocnienia smaku gałązkami rozmarynu możesz smarować mięso podczas jego pieczenia pozostałą marynatą. Staraj się nie przepiec mięsa.
Karkówka z grilla sposób podania
Gdy lekko nakłujesz nożem karczek i wypłynie z niego przeźroczysty płyn znaczy to, że mięso jest idealnie upieczone. Gdy wpłynie płyn różowy trzeba piec dalej. A gdy po nacięciu mięsa nic z niego nie wypływa właśnie zrobiłeś kapeć z mięsa. Podawaj posypane suszonym oregano. Jeśli podążysz za moim przepisem i nie przepieczesz mięsa będziesz zachwycony. Obiecuję.
To, co Cię również zachwyci to na pewno karkówka z dzika, tak przygotowana na słoninie w sosie cygańskim. Poezja smaku! Podobnie jak kotlety baranie z grilla.