Karkówka z plackami ziemniaczanymi w sosie

Karkówka wieprzowa pocięta na kotlety i duszona w sosie paprykowym, a następnie podane z chrupiącymi plackami ziemniaczanymi w sosie powstałym podczas duszenia mięsa.

Karkówka wieprzowa podana z plackami ziemniaczanymi w sosie wytworzonym podczas duszenia mięsa to z pewnością jedno z najbardziej ulubionych dań Polaków. Uwielbiana przez nas karkówka jest najpierw duszona w sosie własnym, a następnie podana z chrupiącymi plackami. Całość polewa się powstałym podczas duszenia mięsa sosem. Tu nie ma co więcej dodawać, po prostu przygotuj już teraz to fantastyczne, pełne smaku danie kuchni polskiej.

Składniki

dwa kotlety z karczku wieprzowego 200 gramów każdy
duża cebula
papryka mielona słodka
papryka suszona wędzona ostra (opcja)
mąka ziemniaczana
sól, pieprz
ciasto na placki ziemniaczane grubo tarte

Karkówka z plackami ziemniaczanymi przepis

Cebulę obierz, pokrój w grubsze piórka i smaż na oleju. Karkówkę posól i posyp pieprzem, a gdy cebula się zeszkli włóż kotlety na patelnię i smaż razem na średnim ogniu do zrumienienia mięsa. Cebula może się nawet lekko przypalić. Zdejmij patelnię z ognia. Wyłóż kotlety do rondla, w którym będą się dalej dusić. Na patelnię wsyp zaś kopiastą łyżeczkę mielonej słodkiej papryki i pół łyżeczki wędzonej ostrej papryki (opcja). Postaw patelnię na ogień i smaż paprykę z cebulą kilkanaście sekund. Nie przypal papryki! Wlej szklankę gorącej wody na patelnię z cebulą i papryką, zamieszaj, a następnie powstałą pastę przełóż do rondla z mięsem.

Połóż rondel na ogień, dopraw danie solą i duś mięso na wolnym ogniu pod przykryciem około godziny (do miękkości). Gdy mięso jest miękkie wyjmij je z rondla i odłóż na bok. Sos przecedź przez sitko przecierając przez nie cebulę. Postaw rondel z sosem ponownie na ogień. Łyżeczkę mąki ziemniaczanej wymieszaj dokładnie z łyżką zimnej wody i wlej do sosu. Zagotuj sos, a gdy ten zgęstnieje odstaw rondel na bok. Włóż mięso do rondla z sosem i przykryj pokrywką, aby mięso się ponownie zagrzało.

Przygotuj placki ziemniaczane grubo tarte. To placki, które długo po upieczeniu pozostają fantastycznie chrupiące. Nawet soczysta karkówka w sosie im nie zaszkodzi, nadal będą chrupiące podczas zajadania się tym pysznym daniem.

Karkówka z plackami ziemniaczanymi sposób podania

Podawaj kotlety z karkówki z chrupiącymi plackami ziemniaczanymi polane pysznym sosem paprykowym.


Wypróbuj również pyszny przepis na kotlet z kością schabowy cielęcy. Coś wyjątkowego, coś pysznego!


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *