Karp po żydowsku na Wigilię

Karp po żydowsku to kawałki ryby gotowane w dużej ilości cebuli z dodatkiem cukru, rodzynek i migdałów podawane z chałką.

Karp po żydowsku jest w moim domu jedną z obowiązkowych potraw na Święta Bożego Narodzenia. Danie to poza ugotowanym karpiem zawiera dużą ilość cebuli, cukru, rodzynek, a także migdałów. Jednym słowem ryba przyrządzona na słodko, która finalnie trafia do lodówki, gdzie wytworzona w czasie gotowania ryby naturalna galaretka zastyga. Karp po żydowsku jada się na zimno z dodatkiem chałki (plecionki). To naprawdę bardzo ciekawe, wigilijne danie. Co prawda jako dziecko niespecjalnie przepadałem za karpiem po żydowsku, ale jak to zwykle bywa do tradycji trzeba dorosnąć. Teraz w Święta muszę zjeść chociaż jeden kawałek.  Zachęcam do jego wypróbowania wszystkich, którzy lubią karpia, a w takiej wersji jeszcze go nie jedli.

Składniki

kilka kawałków świeżego karpia;
2 duże cebule;
cukier;
garść płatków migdałowych;
mała garść rodzynek;
sól, pieprz;

Przepis na karp po żydowsku

Dwie duże cebule obierz, pokrój w piórka i wrzuć do garnka. Następnie wlej około 2 szklanek zimnej wody, dodaj 1 łyżkę cukru, posól, popierz. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu, aż cebula zmięknie (około 30 minut). Przygotuj 3 kawałki karpia, pozbaw je ewentualnych nieczystości, błonek itp, umyj i osusz ręcznikami papierowymi. Gdy cebula zmięknie włóż do garnka kawałki karpia.

Dodaj małą garść płatków migdałów i trochę mniej rodzynek i gotuj rybę na wolnym ogniu około 10 minut. Nie mieszaj, aby ryba się nie rozpadła.

Kiedy ryba będzie gotowa ułóż kawałki karpia w niewielkim naczyniu i wlej powstały sos wraz z cebulą. Gdy całość wystygnie przykryj naczynie i wstaw je do lodówki. Po około 2 godzinach powstały w czasie gotowania ryby sos zamieni się w smakowitą, słodką, delikatną galaretkę. Najlepiej smakuje ze słodką chałką (plecionką).


Dowiedz się <<jak przygotować karpia na Wigilię>>.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *