Karp wigilijny porady praktyczne

karp wigilijny

Praktyczne porady, aby Twój karp smakował wybornie.

NAJLEPSZY KARP WIGILIJNY

Karp wigilijny być musi. Ja wiem, że czasy się zmieniają i karp powoli odchodzi w zapomnienie, ale dla mnie jedna rzecz niezmienna będzie po ostatni mój dzień. Karp wigilijny być musi. Ktoś tę piękną tradycję podtrzymywać przecież powinien. Posądzany o śmierdzenie mułem, o bliskie kontakty z PRL-em i kojarzący się z biedą karp po dziś dzień boryka się ze złą sławą. Nie poddaje się, walczy, ale walka to nierówna, bo obok niego na półkach sklepowych rozlokowała się całkiem spora konkurencja z zachodu.

Jeżeli chcesz mieć na wigilijnym stole świeżego, pysznego karpia musisz pamiętać o dwóch rzeczach. Po pierwsze kupuj rybę zawsze w całości, najlepiej jeszcze żywą (wybierz żywą rybę i każ sobie ją zabić). Po drugie kupuj rybę pochodzącą z certyfikowanych hodowli, np. Pan Karp. Taki certyfikat to gwarancja stosowania przez hodowcę wysokich wymagań karmienia i hodowli ryb, a także odpowiedniego ich zabijania. Karp wyhodowany w takich warunkach to karp szczęśliwy. Chyba zatem warto dać mu szansę, prawda?

karp wigilijny porady praktyczne

Rekomendowane przepisy