Karp wigilijny praktyczne porady

Praktyczne porady, aby Twój karp wigilijny smakował wybornie.

Praktyczne porady, aby Twój karp wigilijny smakował wybornie.

Najlepszy karp wigilijny

Karp wigilijny być musi. Ja wiem, że czasy się zmieniają i karp powoli odchodzi w zapomnienie, ale dla mnie jedna rzecz niezmienna będzie po ostatni mój dzień. Karp wigilijny być musi. Ktoś tę piękną tradycję podtrzymywać przecież powinien. Posądzany o śmierdzenie mułem, o bliskie kontakty z PRL-em i kojarzący się z biedą karp po dziś dzień boryka się ze złą sławą. Nie poddaje się, walczy, ale walka to nierówna, bo obok niego na półkach sklepowych rozlokowała się całkiem spora konkurencja z zachodu.

Jeżeli chcesz mieć na wigilijnym stole świeżego, pysznego karpia musisz pamiętać o dwóch rzeczach. Po pierwsze kupuj rybę zawsze w całości, najlepiej jeszcze żywą (wybierz żywą rybę i każ sobie ją zabić). Po drugie kupuj rybę pochodzącą z certyfikowanych hodowli, np. Pan Karp. Taki certyfikat to gwarancja stosowania przez hodowcę wysokich wymagań karmienia i hodowli ryb, a także odpowiedniego ich zabijania. Karp wyhodowany w takich warunkach to karp szczęśliwy. Chyba zatem warto dać mu szansę, prawda?

Jak odpowiednio sprawić rybę

Tak, wybór ryby ma naprawdę wielkie znaczenie, zwłaszcza w przypadku karpia. Zwykle karpia jada się ten jeden, jedyny raz w roku. Kup więc dobrą, świeżą rybę, najlepiej z certyfikowanych łowisk, hodowaną według właściwych zasad w dobrych warunkach. Polecam sprawdzone ryby w certyfikatem PAN KARP. Sprzedający karpie z tym certyfikatem nie tylko doradzą, ale również fachowo zajmą się rybami, aby te cierpiały jak najmniej (zabiją na miejscu, wypatroszą itd). Wybierz żywe karpie (silne, żwawo pływające, a nie te „dogorywające” brzuchem do góry) najlepiej takie o wadze około 2 kilogramów. Każ je zabić i wypatroszyć na miejscu.

Po przyniesieniu karpi do domu przystąp niezwłocznie do działania. Pierwszą czynnością jest przelanie ryb wrzącą wodą. Jest to konieczne, aby pozbyć się wszelkich nieczystości znajdujących się na zewnątrz ryby. Po przelaniu wrzątkiem zeskrob z wierzchu ryby, co tylko się da: szlam, łuski itp.

Rybę pokrój w dzwonka. Z każdego dzwonka wykrój dwa filety odkrawając je od kręgosłupa ryby po obu jego stronach. Każdy z filetów połóż na desce do krojenia. Prowadząc prostopadle do filetów duży nóż pozbaw filety pozostałych kawałków kręgosłupa i ości.

Z każdego fileta odkrój tzw. „brzuszki”. Pamiętaj, że zabitej rybie należy się szacunek. Straciła życie, żebyśmy my mogli ją zjeść. Zatem nigdy nie wyrzucaj jej elementów, które można jeszcze wykorzystać. Z odkrojonych elementów ugotuj np. <<bulion rybny>>.



Przygotowane dzwonka karpia bardzo dokładnie umyj, przełóż do naczynia, przykryj je i wstaw do lodówki na całą noc, aby karp skruszał. Tak przygotowaną rybę możesz również zamrozić. Już wiesz, że to będzie wyjątkowy KARP WIGILIJNY…


Dowiedz się <<jak usmażyć karpia>>, aby smakował wyjątkowo.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *