Kartacze z mięsem przepis tradycyjny

Kartacze to duże pierogi przygotowywane z ciasta z ziemniaków surowych i gotowanych z doprawionym odpowiednio mięsem mielonym i gotowane.

Kartacze z mięsem, często znane również pod nazwą cepeliny to niezwykle smaczne danie. Pracy przy nim dość sporo, ale zachwytom podczas jedzenia nie ma końca. Ciasto na kartacze koniecznie musi zostać przyrządzone z ziemniaków surowych i gotowanych. Farsz zaś winien być z mięsa wieprzowego i dobrze przyprawiony. Jeżeli zastosujesz się do mojego tradycyjnego przepisu przygotujesz najprawdziwsze kartacze z mięsem. Gwarantuję, że będzie smakowało, a przepis się sprawdzi. Aby jednak tak się stało musisz zastosować kilka trików podczas przyrządzania tych smakołyków. Te zdradzę Ci w przepisie. Zapraszam.

Składniki na ciasto

2 kilogramy mączystych ziemniaków;
1 łyżeczka soli;
1 wiejskie jajko;
2 kopiate łyżki mąki ziemniaczanej (skrobia);
2 kopiate łyżki mąki pszennej;

Składniki na farsz do kartaczy

500 gramów mielonej łopatki wieprzowej;
duża cebula;
2 ząbki czosnku;
suszony majeranek;
słodka mielona papryka;
ostra mielona papryka;
sól, pieprz;
masło klarowane;

Przepis na kartacze z mięsem

Mięso dopraw solą, suszonym majerankiem, a także mieloną papryką słodką oraz ostrą. Ile przypraw? To zależy od Twoich upodobań. Ja zawsze daję dużo przypraw. Tak było i tym razem. Czosnek obierz, a następnie zmiażdżony dodaj do mięsa. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Przesmaż na maśle klarowanym, aby lekko się zrumieniła. Lekko przestudzoną dodaj do mięsa.

Dobrze wymieszaj mięso na jednolitą masę. Jeśli chcesz mieć pewność, że mięso jest idealnie doprawione uformuj z niego małego klopsa i usmaż na patelni. Doprawione mięso przepuść przez maszynkę raz, a najlepiej dwukrotnie. Następnie mięso włóż do szklanej miski, przykryj folią spożywczą i włóż do lodówki na noc, aby smaki się przegryzły.

Obierz dwa kilogramy ziemniaków. Połowę ziemniaków ugotuj w osolonej wodzie, a następnie odcedź i przeciśnij przez praskę do dużej miski. Pozostaw do przestygnięcia. Drugą połowę obranych (surowych) ziemniaków zetrzyj na drobnych oczkach tarki do garnka. Starte surowe ziemniaki przełóż na gazę. Zwiń gazę i bardzo dokładnie odciskaj ziemniaki z wody przez kilka minut nad garnkiem.

Aby przygotować kartacze potrzeba tyle samo ziemniaków surowych i ugotowanych

Połóż ziemniaki w gazie na sitku znajdującym się nad garnkiem i pozostaw na kilka minut. Odciśnięte ziemniaki wyjmij z gazy i dodaj do miski z ugotowanymi wcześniej ziemniakami. Wodę z garnka delikatnie odlej, a pozostałą na jego dnie skrobię dodaj do ziemniaków w misce.

Do miski z ziemniakami wbij jajko i dodaj sól. Delikatnie i szybko zagnieć ciasto na jednolitą masę. Aby ciasto ziemniaczane nie rozpadło się podczas gotowania dodaj nieco mąki pszennej i skrobi ziemniaczanej. Ile? To zależy od ziemniaków, jakimi dysponujesz. Zwykle 2 łyżki skrobi i tyleż samo mąki pszennej załatwia sprawę. Alternatywnie sięgnij po przepis na <<przepis na tarte kluski śląskie>>.

Porada-> sztuka przyrządzania kartaczy skupia się na umiejętnym dobraniu proporcji ziemniaków i mąki.

Im więcej dodasz mąki, tym kartacze będą twardsze. Za mało mąki spowoduje, że rozpadną się podczas gotowania.

Oderwij kawałek ciasta i rozpłaszcz na dłoni. Na ciasto nałóż trochę farszu, a następnie uformuj cepelina, czyli wrzecionowatego kartacza. Formuj kolejne kartacze z mięsem według wskazań, jak powyżej. Gotuj kartacze w osolonej wodzie przez około 15-20 minut (w zależności od ich wielkości). Gotowanie winno odbywać się na pograniczu temperatury wrzenia, w żadnym wypadku woda nie może się mocno gotować.

Podawaj od razu okraszone podsmażonym boczkiem i/lub wędzoną słoniną oraz posypane posiekanym szczypiorkiem. Absolutnie fenomenalne danie!

Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *