Kasza gryczana z dorszem to naprawdę szybkie i banalne w przygotowaniu danie, które zapewni Wam wszystkie niezbędne składniki dla organizmu. A mówiąc mniej naukowo to po prostu smaczny i zdrowy posiłek. Czasami tak zwyczajnie, po prostu lubię coś takiego zjeść. Ważne, by ryba wędzona (w tym wypadku dorsz wydaje się najlepszym rozwiązaniem, ale jeżeli wolisz inną rybę to zamień) miała temperaturę pokojową. Będzie lepiej smakować i współgrać w ciepłą kaszą.
Składniki
150 gramów palonej kaszy gryczanej;
dorsz wędzony
1 cukinia;
1 mała cebula;
dymka;
sól, pieprz;
Kasza gryczana z dorszem przepis
Zacznijmy od zagotowania wody. Wody powinno być objętościowo dwa razy więcej niż kaszy. Gdy woda się zagotuje lekko ją posól i wrzuć do niej 150 gramów palonej kaszy gryczanej. Gotuj kaszę około 10 minut, aż woda prawie w całości odparuje. Wtedy zgaś gaz pod garnkiem, przykryj go i pozostaw kaszę na gazie, na którym się gotowała, po to by wchłonęła resztę wody i napęczniała.
Pozostałe składniki dania to połowa pokrojonej w małą kostkę cukinii, mała cebula posiekana w drobną kosteczkę, garść posiekanej dymki i, oczywiście, wędzony dorsz. Zamiast cebuli możesz użyć cebulki od dymki – wszystko zależy od pory roku, w jakiej to danie przygotowujesz.
Na patelni rozgrzej niewielką ilość oliwy i wrzuć cebulę. Dodaj od razu szczyptę ulubionej przyprawy – jest to opcja. Smaż do zeszklenia się cebuli. Następnie dodaj cukinię i smaż kilka minut, aż stanie się „al dente” (gdy tłuszczu będzie za mało możesz wlać łyżkę wody zamiast dolewać oliwy, której cukinia wchłonie każdą ilość.).
Kasza gryczana z dorszem propozycja podania
Wyłącz gaz pod patelnią; kaszę wrzuć na patelnię. Dodaj posiekaną dymkę i dopraw do smaku solą i pieprzem (jeżeli potrzeba). Na koniec dodaj do dania wędzonego dorsza. Podawaj w temperaturze pokojowej.
Wypróbuj smaczny <<przepis na kaszę z mięsem i szpinakiem>>.