Kasza gryczana gotowana i podana z jarmużem to pomysł na zdrowy i sycący posiłek. To zestawienie może być daniem samym w sobie znakomitym szczególnie dla wegetarian. Może również być świetnym dodatkiem do całego mnóstwa dań począwszy od jajka na twardo do wszelkiego rodzaju gulaszy. W moim przepisie stosuję kaszę gryczaną prażoną, bo taką uwielbiam. Nijak do tej białej (nieprażonej) przekonać się nie mogę. Uwielbiam taką mocno prażoną kaszę wymieszaną ze sporą ilością masła. Tak właśnie przygotowaną kaszę połączyłem tym razem z duszonym krótko jarmużem z czosnkiem. Efekt więcej niż zadowalający.
Składniki
200 gramów prażonej kaszy gryczanej;
duży pęczek świeżego jarmużu;
masło;
2 ząbki czosnku;
sól, pieprz;
Kasza gryczana z jarmużem przepis
Kasza gryczana i jarmuż to dwa główne, równoważne składniki tego dania.
Najpierw gotujemy kaszę. W tym celu do małego garnka wlej 2 kubki gorącej wody i lekko ją posól. Następnie wsyp 1 kubek (200 gramów) kaszy gryczanej i gotuj ją na dosyć mocnym ogniu maksymalnie 10 minut. W tym czasie woda winna praktycznie w całości odparować. Gdy tak się stanie wyłącz gaz pod garnkiem, przykryj go pokrywką i pozostaw na gazie, na którym się gotował około 20 minut. Kasza wchłonie resztę wody, lekko spęczniej i nabierze smaku. Będzie również cudownie sypka.
Podczas, gdy kasza dochodzi zajmij się jarmużem. Odetnij liście jarmużu od łodyg i umieść je na durszlaku. Łodygi są twarde i niejadalne, jeżeli chcesz możesz kilka z nich wrzucić do gotującej się kaszy dla podkreślenia smaku. Liście jarmużu umyj pod bieżącą wodą i odstaw na bok. Czosnek obierz z łupinek i posiekaj byle jak.
Na głębokiej patelni rozgrzej nieco oliwy i wrzuć na średnio rozgrzany tłuszcz czosnek. Smaż go na średnim ogniu kilkadziesiąt sekund (uważaj aby go nie przypalić). Wrzuć liście jarmużu na patelnię, a następnie zwiększ gaz pod nią. Jarmuż lekko posól, popieprz i wlej do niego niecałe pół szklanki gorącej wody. Duś jarmuż kilka minut, aby zmniejszył swoją objętość i nieco zmiękł.
Porada-> jarmuż to nie szpinak, nie oczekuj, że zmięknie całkowicie. Nie ma potrzeby smażyć, czy dusić go dłużej, aniżeli kilka minut.
Ugotowaną kaszę gryczaną wrzuć na patelnię z duszonym jarmużem. Wymieszaj jarmuż z kaszą i zmniejsz gaz pod patelnią (średnia moc). Do kaszy z jarmużem na patelni włóż 2 łyżki masła i czekaj chwilkę, aż kasza wchłonie masło. Raz na jakiś czas zamieszaj danie. Kasza gryczana z jarmużem jest gotowa, gdy masło całkowicie rozpuści się i zostanie wchłonięte przez kaszę wzbogacając smak jarmużu i całego dania.
Kasza z jarmużem propozycja podania
To przepyszne danie samo w sobie, ale i znakomity dodatek do dań głównych, szczególnie gulaszy.
Wypróbuj <<przepis na zupę z jarmużem>>.