Kasza jęczmienna z sosem grzybowym może wydawać się daniem nudnym. Błąd. Wiem, że „kasza z sosem” na pierwszy rzut jawi się jako danie niezbyt atrakcyjne. Udowodnię Wam jednak w swoim przepisie poniżej, że nawet w przypadku tak prostego dania można co nieco „pokombinować”, aby stworzyć coś nie tylko wyglądającego apetycznie, ale i po prostu nieziemskiego w smaku. Oświadczam, że według tego przepisu kasza jęczmienna z sosem grzybowym jest REWELACYJNA.
Składniki
300 gramów oczyszczonych, niedużych pieczarek;
50 gramów suszonych podgrzybków;
1 średnia cebula;
masło;
natka pietruszki;
1 szklanka bulionu drobiowego lub warzywnego;
200 gramów kaszy jęczmiennej;
1 łyżka mąki pszennej;
1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany;
sól, pieprz;
Kasza jęczmienna z sosem grzybowym przepis
Suszone podgrzybki zalej około 700 ml gorącej wody i pozostaw do namoczenia na 15 minut. W międzyczasie pokrój na ćwiartki pieczarki.
Namoczone podgrzybki gotuj na bardzo wolnym ogniu przez 20 minut.
Na patelni rozgrzej trochę masła i oliwy i wrzuć posiekaną w drobną kostkę cebulę. Gdy cebula się zeszkli wrzuć pieczarki. Posól je, posyp pieprzem i smaż od czasu do czasu mieszając na dosyć mocnym (ale nie za mocnym) ogniu, aby lekko się zrumieniły (około 5 minut).
Pieczarki przełóż do garnka, dodaj garstkę posiekanej natki pietruszki (łodygi), a następnie wlej szklankę wywaru z gotowania grzybów. Ponadto dodaj wszystkie ugotowane podgrzybki. Wlej również 1 szklankę bulionu drobiowego lub warzywnego tak, aby uzyskać żądaną ilość sosu (pozostały wywar z gotowania grzybów odłóż na bok). Gotuj grzyby 20 minut na wolnym ogniu.
W międzyczasie do garnka z pozostałym, lekko osolonym wywarem grzybowym wrzuć 200 gramów kaszy jęczmiennej, przykryj garnek i gotuj na niezbyt mocnym ogniu do momentu, aż kasza niemal całkowicie wchłonie wodę. Wtedy wyłącz gaz pod garnkiem i pozostaw kaszę pod przykryciem aby zmiękła (proporcje kasza-płyn winny być 1:2).
W szklance rozpuść łyżkę mąki z odrobiną wody, dodaj łyżkę dobrej, kwaśnej śmietany i zahartuj całość chochelką sosu z garnka. Wlej tak przygotowaną śmietanę do grzybów. Do sosu grzybowego dodaj jeszcze garstkę posiekanej natki pietruszki, dopraw całość do smaku i gotuj jeszcze 2 minuty.
Kasza jęczmienna z sosem grzybowym sposób podania
Gdy kasza jest już jędrna i miękka delikatnie spulchnij ją widelcem. Powinna mieć piękny, złoty kolor i niezwykły aromat grzybowy. Kaszę podawaj obficie polaną sosem grzybowym wykładając na jej wierzch sporo grzybów. Odrobina natki pietruszki przełamie nieco jednolity kolor dania.
Dowiedz się, jak przygotować <<sos grzybowy ze świeżych prawdziwków>>.