Kasza pęczak z fasolą na omlecie na ostro

Kasza pęczak zmieszana z czerwoną fasolą, kukurydzą i papryką doprawiona sosami azjatyckimi podana na omlecie z jajek.

Kasza pęczak z fasolą to danie znakomite. Kasze są niezwykle zdrowe i pożywne, jak dla mnie są kwintesencją smacznej kuchni. A co dodać do kaszy? Ograniczeniem jest w zasadzie nieograniczona wyobraźnia. W moim przepisie do kaszy pęczak proponuję dodać czerwoną fasolkę i kukurydzę. Do tego trochę świeżej papryki, orientalny sos, a także kolendra i otrzymujemy danie naprawdę pyszne. Gorąco zachęcam do jego wypróbowania, będziecie mile zaskoczeni.

Składniki

200 gramów kaszy pęczak;
240 gramów netto czerwonej fasolki z puszki;
140 gramów netto kukurydzy z puszki;
1 nieduża zielona papryka;
dymka;
świeża kolendra;
3 jajka;
sos sojowy;
ocet ryżowy;
sos ostrygowy;
sos rybny;

Kasza pęczak z fasolą przepis

Kaszę wypłucz dobrze pod bieżącą wodą i przełóż do małego garnka (kaszy będzie 1 szklanka). Wlej 2 szklanki wrzątku, zamieszaj i gotuj 10 minut, aż woda niemal całkowicie wyparuje. Gdy woda z kaszy odparuje niemal całkowicie wyłącz gaz pod garnkiem, przykryj go pokrywką i pozostaw na gazie, na którym się gotowała na około 15 minut, aby wchłonęła resztę wody i spęczniała.

Porada-> pęczak nigdy nie będzie idealnie miękki, ponieważ taką ma właściwość.

Jeżeli wolisz kasze miękkie wybierz np. kaszę jęczmienną lub gryczaną.

Przygotuj sos, kasza musi być doskonała w smaku, więc i sos też trzeba dopieścić. W tym celu do małej miski wlej kolejno: 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżkę octu ryżowego, 2 łyżki sosu ostrygowego, pół łyżki sosu rybnego, 1 łyżkę wody, a następnie wymieszaj. Gotowy sos odstaw na bok, wykorzystasz go później.

Porada-> sos ma smakować Tobie, więc o jego ostatecznym smaku decyduj sam.

Jajko roztrzep w małej misce, dodaj kropelkę sosu sojowego do smaku i wlej na średnio rozgrzaną patelnię z minimalną ilością oleju. Smaż omleta z obu stron. Postępuj tak ze wszystkimi jajkami, gotowe omlety odłóż na bok, najlepiej w ciepłe miejsce.

Paprykę oczyść z pestek i białych błonek, pokrój w niedużą koskę; posiekaj dymkę, osobno odłóż białe części, osobno zielone.

Rozgrzej mocno woka lub patelnię i wlej 2 łyżki oleju arachidowego lub roślinnego. Następnie wrzuć paprykę i białe części dymki. Smaż 2 minuty podrzucając co chwilę patelnią, aby składniki nie przypaliły się, a tylko lekko zrumieniły i nieco zmiękły. Na patelnię wrzuć odsączoną i przepłukaną czerwoną fasolę, kukurydzę i zielone części dymki. Smaż maksymalnie dwie minuty podrzucając dość często patelnią, aby składniki wymieszały się i smażyły równomiernie.

Kasza pęczak z fasolą sposób podania

Zmniejsz do minimum gaz pod patelnią teraz dodaj na patelnię kaszę. Kasza pęczak z fasolą zaraz będzie gotowa. Wymieszaj danie i wlej przygotowany sos. Na koniec dodaj łyżeczkę mielonej, ostrej papryki – ma to być danie na ostro. Wymieszaj i  gotowe. Podawaj na przygotowanym wcześniej omlecie, posypaną listkami świeżej kolendry.


Wypróbuj również przepis na kasza pęczak z szynką i warzywami.


Rekomendowane przepisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *